ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παγκόσμια ελίτ του πλούτου εγκαταλείπει την Ελβετία για τις ΗΠΑ

Η παγκόσμια ελίτ του πλούτου εγκαταλείπει την Ελβετία για τις ΗΠΑ

Η μεταφορά χρημάτων από τους εξωχώριους παραδείσους προς τις ΗΠΑ αποτελεί μία νέα ανθοφορούσα δραστηριότητα.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι ο αγαπημένος «νέος φορολογικός παράδεισος» του κόσμου. Η αναφορά αυτή βασίζεται σε ομιλία που έκανε το Σεπτέμβριο του 2015 ο γενικός διευθυντής της Rothschild & Co., 'Αντριου Πένι σε νομική εταιρεία στο Σαν Φραντσίσκο για το πώς η παγκόσμια ελίτ του πλούτου μπορεί να αποφεύγει την πληρωμή φόρων.

Το μήνυμά του 'Αντριου Πένι ήταν ξεκάθαρο: «Μπορείτε να βοηθήσετε τους πελάτες σας να μεταφέρουν τις περιουσίες τους στις ΗΠΑ, αφορολόγητες και κρυμμένες από τις κυβερνήσεις τους».

Το Bloomberg σημειώνει πως μετά από χρόνια που οι ΗΠΑ επέκριναν άλλες χώρες ότι βοηθούσαν πλούσιους Αμερικανούς να κρύβουν τα χρήματά τους εκτός της χώρας, εμφανίζονται τώρα ως ο κύριος φορολογικός παράδεισος καθώς και ως παράδεισος αναφορικά με το απόρρητο για πλούσιους ξένους.

Από τους δικηγόρους στο Λονδίνο έως τις ελβετικές εταιρείες καταπιστευμάτων, όλοι ασχολούνται με τη νέα αυτή αγορά, βοηθώντας τους πλούσιους του κόσμου να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους από μέρη, όπως τις Μπαχάμες και τα νησιά των Παρθένων Νήσων, στη Νεβάδα, το Γουαϊόμινγκ και τη Νότια Ντακότα.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να θέσουν τέλος στις πρακτικές φοροδιαφυγής των πολιτών τους, που έκρυβαν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες. Η προσπάθειά τους οδήγησε στον νόμο του 2010 για τη φορολογική συμμόρφωση των λογαριασμών στο εξωτερικό (Foreign Account Tax Compliance Act ή Fatca), ο οποίος απαιτεί από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να αποκαλύπτουν τους λογαριασμούς που έχουν Αμερικανοί πολίτες στο εξωτερικό και να τους ανακοινώνουν στις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ (IRS), επ' απειλή πολύ μεγάλων προστίμων.

Έχοντας ως έμπνευση τον Fatca, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) κατάρτισε ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες για να βοηθήσει και τις άλλες χώρες να ανακαλύψουν τους φοροφυγάδες. Ένα σύνολο 97 επικρατειών έχουν συμφωνήσει από το 2014 να επιβληθούν νέοι κανόνες δημοσιοποίησης τραπεζικών λογαριασμών, καταπιστευμάτων και ορισμένων άλλων επενδύσεων που γίνονται από διεθνείς πελάτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Από τις χώρες που ζήτησε ο ΟΟΣΑ να υπογράψουν τη συμφωνία, μόνο λίγες αρνήθηκαν: Το Μπαχρέιν, το Ναούρου, το Βανουάτου και οι ΗΠΑ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η τράπεζα Rothschild έχει ανοίξει μία εταιρεία καταπιστευμάτων στο Ρίνο της Νεβάδα και μεταφέρει εκεί τις περιουσίες πλούσιων ξένων πελατών από offshore παραδείσους, όπως οι Βερμούδες. Η εν λόγω εταιρεία αναφέρει ότι η δραστηριότητά της εξυπηρετεί διεθνείς οικογένειες που προσελκύονται από τη σταθερότητα των ΗΠΑ και ότι οι πελάτες της πρέπει να αποδεικνύουν ότι συμμορφώνονται με τη φορολογική νομοθεσία των χωρών τους.

«Η εταιρεία δεν συστήθηκε με σκοπό να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει» τους κανόνες δημοσιοποίησης του ΟΟΣΑ», δήλωσε εκπρόσωπος της Rothschild.

Κατά το δημοσίευμα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν απολογείται για τη μη συμφωνία των ΗΠΑ με τους κανόνες του ΟΟΣΑ. «Οι ΗΠΑ ήταν επικεφαλής της μάχης για την καταπολέμηση της διεθνούς φοροδιαφυγής που χρησιμοποιούσε εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ράιαν Ντάνιελς, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ «βασίζεται άμεσα» στον νόμο Fatca.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ