ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Πηγή κινδύνων οι τράπεζες για τη σταθερότητα της Ελλάδος - Πώς χάθηκαν 45 δισ. ευρώ

ΔΝΤ: Πηγή κινδύνων οι τράπεζες για τη σταθερότητα της Ελλάδος - Πώς χάθηκαν 45 δισ. ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

«Παρά τη σημαντική εισφορά των κρατικών κονδυλίων από το 2008 (και τους υψηλούς ενδεχόμενους δημοσιονομικούς κινδύνους), οι ισολογισμοί των τραπεζών παραμένουν αδύναμοι. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή κινδύνων για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της προσεκτικής αξιολόγησης του κόστους και των ωφελειών οποιασδήποτε περαιτέρω κυβερνητικής στήριξης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην πλήρη υγεία», αναφέρει έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση του για την Ελλάδα το ΔΝΤ αναφέρει πως αν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πιθανότατα θα χρειαστεί πέραν του σχεδίου «Ηρακλής» κάποιας μορφή δημόσιας στήριξη, αυτή θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και να αποτελέσει αντικείμενο μιας δυναμικής ανάλυσης κόστους-οφέλους. Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ συνοδεύεται από στοιχεία που δείχνουν πως οι στηρίξεις των ελληνικών τραπεζών με δημόσιο χρήμα την τελευταία δεκαετία απέτυχαν, αφενός διότι δεν ανέκαμψε ο κλάδος, αφετέρου διότι τα χρήματα των φορολογουμένων δεν ανακτήθηκαν.

Η σχετική ανάλυση του ΔΝΤ αναφέρει πως ο συνολικός αντίκτυπος στο δημόσιο χρέος από την κυβερνητική οικονομική στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες κατά την τελευταία δεκαετία ήταν κοντά στο ένα τέταρτο (25%) του ΑΕΠ του 2018.

Αναλύοντας συναλλαγή προς συναλλαγή τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μεταξύ 2008-2018, το προσωπικό του ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δαπάνησαν περίπου 57 δισ. ευρώ (ακαθάριστα) για την υποστήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ επιπλέον περίπου 28 δισ. ευρώ στήριξης προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα.

Από τη δημόσια στήριξη των 57 δισ. ευρώ, περίπου 7 δισ. ευρώ επιστράφηκαν ή ανακτήθηκαν μέσω εκκαθαρίσεων. Τα δε καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού από όλες τις μορφές χρηματοδοτικής στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος ανήλθαν σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Αν αθροιστούν τα σχετικά ποσά ανάκτησης και κερδών τότε η καθαρή ζημιά από ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών διαμορφώνεται σε 45 δισ. ευρώ και όπως σημειώνει το ΔΝΤ ως ποσοστό του ΑΕΠ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ωστόσο, η έκθεση του Ταμείου αναφέρει πως το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει εκτεθειμένο σε σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους σχετικούς με τις τράπεζες. Όπως τονίζει, τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν αναγνωρίσει υποχρεώσεις όπως αναβαλλόμενη φορολογία ύψους 17 δισ. ευρώ σε σχέση με την αξία των συμμετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες που είναι λίγο πάνω από 5 δισ. ευρώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ