ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια για το πρόγραμμα δανεισμού του 2020

Το Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια για το πρόγραμμα δανεισμού του 2020
ΙΝΤΙΜΕ

Οι ταμειακές χρηματοδοτικές ανάγκες του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, θα ανέλθουν σε μόλις 4,498 δισ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός του Κρατικού Προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στα 1,866 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα το ήθελε θα μπορούσε το 2020 να απέχει από τις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα παρουσιάσει στο τέλος Δεκεμβρίου μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου στις αγορές για το 2020.

Ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει τη συνεχή παρουσία της Ελλάδος στις αγορές χρέους με μείωση του ύψους των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ανάλογα από τη διεθνή συγκυρία, το εν λόγω πρόγραμμα δανεισμού μπορεί να φθάσει ακόμη και 7-10 δισ. ευρώ μέσω νέων εκδόσεων και επανέκδοσης παλιότερων.

Στόχος είναι να βελτιωθεί η καμπύλη των αποδόσεων και να ενισχυθεί η δευτερογενής αγορά ομολόγων, ενώ δεν αποκλείεται και η επαναγορά ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI και κυμαίνονται στα 4 δισ. ευρώ.

Πρόσθετες κινήσεις θα περιορίσουν τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις (έντοκα γραμμάτια) από τα 15,28 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 9,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων που θα μπορούσαν να πουλήσουν αν μεταβληθεί το κλίμα) ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα από τον σχεδιασμό (9,72 δισ. ευρώ το 2020) μέσω μακροπρόθεσμων εκδόσεων, κάτι που θα αυξήσει εκ νέου τις συναλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ