ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα έρχονται αύριο Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρεφερ και Τζιαμαριόλι

Στην Αθήνα έρχονται αύριο Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρεφερ και Τζιαμαριόλι

Καμία αναφορά σε νούμερα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2016, αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη των επομένων δυο ετών δεν έγινε στις χθεσινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και του ESM με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Το «kick off» των διαπραγματεύσεων περιελάμβανε την επισκόπηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2015, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,4%, ήτοι 700 εκατ. ευρώ, κάτι που τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν φάνηκαν να αμφισβητούν στις χθεσινές διερευνητικές συζητήσεις.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον περυσινό Προϋπολογισμό και να προχωρήσει η ανταλλαγή στοιχείων και εκτιμήσεων για το βασικό δημοσιονομικό σενάριο του 2016. Στο ζήτημα αυτό έχει ήδη διαφανεί πως υπάρχει διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμα πως για να επιτευχθεί ο στόχος του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ ή 872 εκατ. ευρώ θα απαιτηθεί μέσα στο έτος να ληφθούν πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ). Το ΔΝΤ θεωρεί πως από παρεμβάσεις που αποφασίσθηκαν το 2015 και δεν έχουν υλοποιηθεί (περικοπή των αμυντικών δαπανών, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από τα ενοίκια, έσοδα από τα VLT’s) προκύπτει κενό 770 εκατ. ευρώ για εφέτος. Σε αυτό το κενό προσθέτει και μέρος της δημοσιονομικής επίπτωσης από τις μη αναληφθείσες – ακόμη- παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.

Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φέρονται να δέχονται πως οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που δεν εφαρμόσθηκαν το 2015 μπορεί να «ισοφαριστούν» από την υπερ- εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2015. Ωστόσο, από την πλευρά τους αναγνωρίζουν πως το δημοσιονομικό κενό του 2016 θα είναι κοντά στα 900 εκατ. ευρώ και στη βάση αυτή δίνουν μεγάλη σημασία στις εξοικονομήσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι φθάνουν αύριο Σάββατο στην Αθήνα και θα εκκινήσουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη της περιόδου 2016 -2018 από τη Δευτέρα. Στην ουσία οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση τους τρόπους κάλυψης του εν λόγω δημοσιονομικού κενού.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να τελεσφορήσει μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να μην επαναληφτούν τα προβλήματα ρευστότητας του 2015 και να ακολουθήσει ευθύς αμέσως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ