ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός Fairfax και Fosun από τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εκτός Fairfax και Fosun από τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής
ΙΝΤΙΜΕ

Με εκπλήξεις προχωρά η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες Fairfax και Fosun δεν υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και πλέον στην κούρσα διεκδίκησης της ασφαλιστικής επιχείρησης παραμένουν τα funds I3CP, Lone Star και CVC Capital.

Η I3CP είναι fund που επικεντρώνεται στους τομείς της ασφάλισης, της αντασφάλισης, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και εδρεύει στην Ολλανδία. Η CVC είναι fund με παρουσία στον ιατρικό κλάδο που έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα το Metropolitan, το IΑΣΩ General και τον Όμιλο Υγεία. Η Lone Star είναι διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο που επενδύει παγκοσμίως σε ακίνητα, σε μετοχές και σε πιστωτικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι προσφορές που υποβλήθηκαν στους συμβούλους της Εθνικής Τράπεζας, τις Goldman Sachs και Morgan Stanley αποτιμούν το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής μεταξύ 510 και 580 εκατ. ευρώ, ήτοι αποτιμούν την εταιρεία στο σύνολο της από 640 έως 720 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι που προχώρησαν στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών θα υπογράψουν νέα σύμβαση εμπιστευτικότητας και θα λάβουν πλήρη πρόσβαση στο data room της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κατά πληροφορίες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερομένους θα γίνει έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Ο νικητής της διαδικασίας θα είναι αυτός που θα προσφέρει το υψηλότερο τίμημα και θα εμφανίσει τις πιο ελκυστικές προτάσεις για συμπράξεις και συνέργειες με την Εθνική Τράπεζα.

Εφόσον οι προσφορές των I3CP, Lone Star και CVC Capital δεν κριθούν ικανοποιητικές θα πρέπει να ενεργοποιηθεί από την Εθνική Τράπεζα το «plan B», ήτοι η διάθεση μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο επενδυτικό κοινό. Στη βάση αυτού του σεναρίου θα πρέπει να διατεθεί τουλάχιστον το 51% των μετοχών σε επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου.

Προκειμένου να μην προκύψει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και ζήτημα διαδικασίας, το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πρέπει να διατεθεί σε τιμή που θα ξεπερνά εκείνη που θα δώσουν οι I3CP, Lone Star και CVC Capital. Εάν οι πληροφορίες για τις μη δεσμευτικές προσφορές επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει πως το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πρέπει να φέρει στα ταμεία της Εθνικής Τράπεζας μεταξύ 310 και 360 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ