ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας μήνας προθεσμία στους επιτηδευματίες για να κλείσουν βιβλία χωρίς πρόστιμο

Ένας μήνας προθεσμία στους επιτηδευματίες για να κλείσουν βιβλία χωρίς πρόστιμο
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα μήνα προθεσμία για να κλείσουν χωρίς πρόστιμο τα βιβλία τους έδωσε σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Ο νέος επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης υπέγραψε απόφαση με την οποία παρατείνεται μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2016 η προθεσμία -που λήγει την 31η Ιανουαρίου 2016- για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής.

Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίσθηκε ότι «δεν θα δοθεί άλλη παράταση για το ζήτημα αυτό».

Σημειώνεται πως με την αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και το κλείσιμο των βιβλίων οι υπόχρεοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται στα 650 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους με «μπλοκάκι» και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Για να γίνει αυτό έως τις 29 Φεβρουαρίου οι επιτηδευματίες που έχουν σταματήσει να ασκούν το επιτήδευμά τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό θα πρέπει να δηλώσουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που ασκούσε κάποιο επιτήδευμα έως το τέλος του 2011 και πλέον δεν το ασκεί, είτε γιατί έγινε μισθωτός είτε γιατί πλέον λόγω της κρίσης δεν έχει κάποιο εισόδημα, έχει τη δυνατότητα μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών. Να διακόψει δηλαδή την άσκηση του επαγγέλματος, δηλώνοντας ότι ουσιαστικά η διακοπή έγινε στο τέλος του 2011.

Εάν περάσει η προθεσμία και δεν δηλώσουν εγκαίρως τη διακοπή εργασιών και το κάνουν μεταγενέστερα, θα θεωρηθεί πως η διακοπή των εργασιών έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης και θα κληθούν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους για το ενδιάμεσο διάστημα.

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα για τη διακοπή των εργασιών τους θα υποβάλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή του γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ όπου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας (έντυπο Μ4) στο πλαίσιο της νέας προθεσμίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ