ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Την Τετάρτη το «πράσινο φως» για τα 767 εκατ. ευρώ

Eurogroup: Την Τετάρτη το «πράσινο φως» για τα 767 εκατ. ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Πανηγυρικό χαρακτήρα αναμένεται να έχει το Eurogroup της Τετάρτης για την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που καταγράφουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).

Μετά από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου η επόμενη κρίσιμη αξιολόγηση για την Ελλάδα θα γίνει στο Eurogroup του Φεβρουαρίου. Έως τότε η χώρα μας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα ώστε να μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs, ώστε να διευρύνει τον δημοσιονομικό χώρο του 2020.

Στα προαπαιτούμενα αυτά συμπεριλαμβάνονται η στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα έως το τέλος του 2019, η ολοκλήρωση του νέου τρόπου παρακολούθησης των δαπανών του Δημοσίου, η εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία, η υιοθέτηση τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα Δικαστήρια, η ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων, η αντικατάσταση του συστήματος NOME, η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο και η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες και Ελευθέριο Βενιζέλο.

Μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση μιας ακόμα θετικής έκθεσης της Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου, τότε θα ανοίξει το ζήτημα της αλλαγής της χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs.

Να σημειωθεί πως η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2018 δίνει τη σχετική δυνατότητα, καθώς αναφέρει ότι τα κέρδη από τα ομόλογα αυτά μπορούν να κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους ή και για προσυμφωνημένες επενδύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ