ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χόγιερ: Έξοδος από τη Σέγκεν θα επηρεάσει τις επενδύσεις

Χόγιερ: Έξοδος από τη Σέγκεν θα επηρεάσει τις επενδύσεις
Ο Βέρνερ Χόγιερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντάται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος νωρίτερα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη νεοσύστατη Ομάδας Επενδύσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Ο κ. Χόγιερ υπογράμμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη στήριξης των μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, μέσω επενδύσεων σε σημαντικά έργα, τονίζοντας ότι μέσα στους στόχους της ΕΤΕπ είναι η ομαλή ανάπτυξη του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό και η περιφερειακή ανάπτυξη, ώστε να εξαλείφονται τυχόν ανισότητες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Χόγιερ ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης και παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι εδώ και πολλά χρόνια μέλος της ΕΕ, αφοσιωμένο στους κανόνες της ΕΕ και συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Μάλιστα, τόνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδας βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ιδίου ως επικεφαλής είναι να βρίσκεται όσο τον δυνατόν πιο κοντά στη χώρα που μας έχει ανάγκη. Και βεβαίως να έχουμε και την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μετόχων, που είναι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθως ο κ. Χόγιερ παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων στην Ελλάδα Νίκολας Τζέννετ, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους πλέον έμπειρους και καινοτόμους τραπεζίτες του Οργανισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τον σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, γενικότερα, αλλά και η Ελλάδα.

Η τόνωση των επενδύσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι τομείς της καινοτομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των στρατηγικών υποδομών δείχνει τον δρόμο για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά κρίση που μαστίζει την Ευρωζώνη και βεβαίως την Ελλάδα αυτή την περίοδο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και πρόσθεσε «Χωρίς αυτές τις επενδύσεις, το να μένουμε απλώς και μόνο σε κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής δεν οδηγεί στη λύση».

Να σημειωθεί πως νωρίτερα το πρωί ο κ. Χόγιερ είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ενημέρωσε για τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς επίσης και για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της αύξησης της ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ομάδα Επενδύσεων στην Ελλάδα

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα (Investment Team for Greece) είπε πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σέγκεν θα επηρεάσει τις επενδύσεις στη χώρα.

Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ ανέφερε πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον κίνδυνο του προσφυγικού. «Από τότε φαινόταν πως κάποια στιγμή θα ερχόταν ο λογαριασμός», είπε ο κ. Χόγιερ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα και η Ιταλία αφέθηκαν για πολύ καιρό μόνες τους να διαχειριστούν την κρίση.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε πως η προσφυγική κρίση θα μπορούσε δυνητικά να καταστρέψει την εσωτερική αγορά. «Αυτό θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί», είπε και υπογράμμισε πως ακόμη ασχολούμαστε με τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες του προσφυγικού, λέγοντας πως θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο τι συμβαίνει στη Συρία.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση εκτίμησε ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στην αξιολόγηση, ενώ όπως είπε κατά την πρόσφατη διάσκεψη στο Νταβός θετικό ήταν το γεγονός ότι δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα, κάτι που δείχνει όπως ανέφερε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως η ελληνική κυβέρνηση και όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, και ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό είναι καλό.

Σε ότι αφορά στο Investment Team for Greece ο επικεφαλής της Ομάδας Επενδύσεων τόνισε πως στόχος είναι η απευθείας συνεργασία με επιχειρήσεις που απασχολούν έως 3.000 άτομα προσωπικό, παρέχοντας χρηματοδότηση .

Όπως τονίσθηκε, η ΕΤΕπ θα αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο στις δανειακές συμβάσεις, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν επιχορηγήσεις-επιδοτήσεις, αλλά εγγυήσεις και δάνεια, ενώ στόχος είναι να δρομολογηθούν συνεργασίες με εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους, από start up έως μεγάλες, στις οποίες θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ