ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαββός: Ο «Ηρακλής» ανοίγει το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Ζαββός: Ο «Ηρακλής» ανοίγει το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
CNN Greece

Την σημαντική συμβολή του σχεδίου «Ηρακλής» στην μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, υπογράμμισε μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Ο υφυπουργός Οικονομικών περιέγραψε το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών ως μια συστημική λύση που μπορεί να διευθετήσει ένα απόθεμα 30 δις. ευρώ μέσω κρατικών εγγυήσεων, χωρίς ωστόσο να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ο υφυπουργός μίλησε για μια ευνοϊκή διεθνή συγκυρία που θα επιτρέψει την έκδοση του «ομολόγου του Ηρακλή» χωρίς η χώρα να έχει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Κυρίως ο κ. Ζαββός εστίασε στο γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς θεσμοί, όπως η Ευρωπαΐκή Επιτροπή, η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα και ο ESM στηρίζουν το σχέδιο του «Ηρακλή», κάτι που όπως είπε κάνουν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

«Έχει γίνει ένα πρώτο βήμα. Δεν τελειώνουμε εδώ. Ανοίγει η πορεία για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», είπε ο κ. Ζαββός.

Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και την κατάθεση νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά, αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής».

«Η κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο χρειάζονται μία αναγέννηση, λόγω των πρόσφατων σκανδάλων», είπε ο κ. Ζαββός.

Την άποψη ότι αν και οι τράπεζες έχουν πετύχει σημαντική πρόοδο, αλλά αυτή δεν αρκεί και χρειάζεται επιτάχυνση της ανάπτυξης, ώστε να ενισχυθεί η υγιής ζήτηση για νέα δάνεια και ακολούθως τα έντοκα έσοδα των τραπεζών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζαννιάς. Αναφερόμενος στο σχέδιο της Eurobank για τη μείωση των κόκκινων δανείων ο κ. Ζανιάς είπε ότι τα αποτελέσματα θα φανούν στα μεγέθη του πρώτου τριμήνου του 2020, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας θα μειωθεί στο 15-16%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ανέφερε από την πλευρά του πως η αναδιάρθρωση των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη και πως το σχέδιο «Ηρακλής» θα αλλάξει το παιχνίδι (game changer).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς αναφερόμενος στον «Ηρακλή» και είπε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί. «Το να φύγουν κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών δεν σημαίνει ότι έχουν φύγει και από τις ισολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση», είπε ο κ. Μυλωνάς .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ