ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μπαράζ θετικών νέων και η έκπληξη από την ΕΛΣΤΑΤ

Το μπαράζ θετικών νέων και η έκπληξη από την ΕΛΣΤΑΤ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ένα μείγμα θετικών εξελίξεων για τη χώρα και την οικονομία δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών συνθηκών το επόμενο διάστημα, με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε εγχώριο ή διεθνές επίπεδο.

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης που αποφάσισε το Εurogroup αλλά και η έναρξη επισήμως της διαδικασίας αλλαγής χρήσης των κερδών, ώστε αντί για την ελάφρυνση του χρέους να διατεθούν για αναπτυξιακού χαρακτήρα επενδύσεις ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας.

Εκείνο, όμως, που στέλνει πολύ θετικά μηνύματα για τη χώρα μας στις αγορές και τους ξένους επενδυτές είναι το γεγονός πως η επιστροφή των χρημάτων, εγκρίθηκε από το Eurogroup χωρίς καθυστερήσεις, αστερίσκους ή δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Και αυτό είναι απόρροια της πολύ καλής συνεργασίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς, την Κομισιόν και το EWG, αλλά και την έγκαιρη επίλυση των εκκρεμοτήτων που αφορούσαν την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα κατόρθωσε να βάλει επισήμως στο τραπέζι για πρώτη φορά το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των κεντρικών τραπεζών για επενδυτικούς σκοπούς, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία.

Kαι δεν είναι τυχαίο πως κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις αποφάσεις του Εurogroup για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ ως μια ιδιαίτερη θετική εξέλιξη για την οικονομία.

Ο Πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, επεσήμανε πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα βασίζονται στην έκθεση των θεσμών που διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση τήρησε όλες τις δεσμεύσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ στέλνουν ένα πολύ θετικό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές για την οικονομία. Επιπλέον, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε θετικές τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Από την άλλη ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Υπέρβαση στα έσοδα Νοεμβρίου

Τα καλά, όμως, νέα συνεχίστηκαν. Τα έσοδα του προϋπολογισμού το Νοέμβριο κατέγραψαν υπέρβαση, με οδηγό την Black Friday. Η αύξηση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων στη διάρκεια των εκπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε αυξημένες εμπρόθεσμες πληρωμές και στα δημόσια ταμεία να μπουν περισσότερα χρήματα. Με βάση τα παραπάνω ακόμα και μετά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 170 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν αποκλείεται να υπερβεί και πάλι τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Η έκπληξη από ΕΛΣΤΑΤ

Και το μπαράζ των θετικών νέων ολοκληρώθηκε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου, που κατέδειξαν μια σημαντικά βελτιωμένη εικόνα για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανάπτυξη στο τρίτο 3μηνο ήταν 0,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2019 (τριμηνιαία βάση), ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2018 η ανάπτυξη φτάνει το 2,3% (ετήσια βάση).

Αυτό όπως που αποτέλεσε έκπληξη και που δημιουργεί αισιοδοξία είναι το γεγονός πως με την αναθεώρηση των στοιχείων για τα πρώτα δύο τρίμηνα, η οικονομία φαίνεται να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,1% τα τρία πρώτα τρίμηνα, ποσοστό που είναι υψηλότερα από την εκτίμηση που συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2%. Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ έτρεξε με 2,8% στο β’ τρίμηνο, ενώ στο τρίτο παρουσίασε ένα μικρό φρενάρισμα στο 2,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ