ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα περιορίσει η ΓΓΔΕ τη φοροδιαφυγή την πενταετία 2016-2020

Πως θα περιορίσει η ΓΓΔΕ τη φοροδιαφυγή την πενταετία 2016-2020
Ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής

Η διασφάλιση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, η ενίσχυση της οικιοθελούς συμμόρφωσης και της φορολογικής συνείδησης με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες στη δράση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όπως προκύπτει από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΓΓΔΕ για την περίοδο 2016-2020.

Η δημοσίευση του σχεδίου συμπίπτει με την πρόσφατη τοποθέτηση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή ο οποίος θέτει τις προτεραιότητες και τη στρατηγική κατεύθυνση του οργανισμού και αναλαμβάνει να συντονίσει την εκτέλεση του νέου στρατηγικού σχεδίου.

Στόχος της ηγεσίας της ΓΓΔΕ είναι να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά τις ήδη υπάρχουσες και να εισάγει νέες τεχνικές στους τομείς είσπραξης, πληρωμών και διασταύρωσης στοιχείων, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα έσοδα, μειώνοντας παράλληλα το διοικητικό κόστος.

Ακόμη, σκοπεύει να διενεργεί συνεχείς διασταυρώσεις των διαθέσιμων στοιχείων, για τον εντοπισμό περιπτώσεων διαφορών φόρων προς βεβαίωση ή περιπτώσεων υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής προς έλεγχο.

Στην κατεύθυνση αυτή θα στηριχθεί από το πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον εντοπισμό περιπτώσεων αδικαιολόγητου πλουτισμού και τη διασφάλιση της είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο.

Το βάρος των ελέγχων θα πέσει στις ενδοομιλικές συναλλαγές, σ τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, στον έλεγχο εμβασμάτων στο εξωτερικό και υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής.

Στο λαθρεμπόριο η προσοχή θα πέσει στους τομείς καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών, στο σύστημα διαχείρισης εισροών-εκροών καυσίμων και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με κινητές μονάδες δίωξης.

Τέλος, η ΓΓΔΕ θέτει ως στόχο τη βελτίωση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους φορολογούμενους και την ανάπτυξη επικοινωνιακής πολιτικής, μέσω της υλοποίησης προγράμματος δράσεων για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό θα εντείνει την παρακολούθηση του κόστους συμμόρφωσης των φορολογουμένων, το οποίο ορίζεται ως το σύνολο των ωρών που απαιτούνται ετησίως για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και το σύνολο του χρηματικού ποσού που δαπανάται ετησίως για τον ίδιο σκοπό από το μέσο φορολογούμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ