ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ένα 48ωρο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή»

Σε ένα 48ωρο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή»
Capital Link.

Έως την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή», καθώς εκκρεμεί η γνωμοδότηση από την ΕΚΤ, η οποία ζητά διευκρινίσεις η ΕΚΤ σε ορισμένα σημεία.

Ο υφυπουργός Οικονομικών , αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά θέματα Γιώργος Ζαββός, είχε χθες την ευκαιρία να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του «Ηρακλή» σε επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και funds στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο της Capital Link.

Με έναρξη τον Ιανουάριο του 2020 και με ορίζοντα 18μήνου, το σχέδιο «Ηρακλής» θα εγγυηθεί κόκκινα δάνεια που θα φτάσουν τα 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που προτίθενται να μεταφέρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και που αναλύεται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 12 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, 7,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank, 6 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και άλλα 6 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, αναμένοντας τον «Ηρακλή» οι τράπεζες συνεχίζουν να παίρνουν τα μέτρα τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκε η πώληση του πρώτου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Symbol) με εμπράγματες εξασφαλίσεις προς μικρομεσαίες, μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ύψους 0,9 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο, της Εθνικής Τράπεζας.

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 28% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου. Η μεταβίβαση έγινε προς τη Symbol Investment NPLCO DAC (εταιρεία συνδεδεμένη με επενδυτικά κεφάλαια, διαχειριστής των οποίων είναι η κοινοπραξία των Centerbridge Partners, LLP and Elliott Advisors.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ