ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικοί οι επιχειρηματίες για τις προοπτικές απασχόλησης - Τι δείχνουν δύο διαφορετικές έρευνες

Θετικοί οι επιχειρηματίες για τις προοπτικές απασχόλησης - Τι δείχνουν δύο διαφορετικές έρευνες
EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο διαφορετικές έρευνες η μία από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και η άλλη από την ManpowerGroup, δείχνουν πως οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τα επίπεδα απασχόλησης τους επόμενους μήνες διαρκώς βελτιώνονται.

Στην έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Νοέμβριο διαπιστώνεται πως οι προβλέψεις των επιχειρήσεων του κλάδου της βιομηχανίας για τα επίπεδα απασχόλησης βελτιώθηκαν έντονα και διαμορφώθηκαν στις +7 μονάδες (από -10 μονάδες τον Οκτώβριο), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο της απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 25%, από 13% τον Οκτώβριο. Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παρέμεινε αμετάβλητο τον Νοέμβριο, με το 37% των επιχειρήσεων να αναμένει βελτίωση το προσεχές χρονικό διάστημα και το 9% υποχώρησή τους.

Αντίστοιχα θετική είναι η έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup. Σύμφωνα με αυτή, οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν ισχυρά σχέδια προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο, με το 25% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 6% να προβλέπει μείωση και το 67% να μην αναμένει κάποια αλλαγή.

Μετά την εποχική αναπροσαρμογή των δεδομένων, οι προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +25%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την έναρξη της έρευνας, 12 χρόνια πριν. Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται δε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ