ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην «ουρά» για σύνταξη ελέω 120 δόσεων και επανυπολογισμού

Στην «ουρά» για σύνταξη ελέω 120 δόσεων και επανυπολογισμού
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αύξηση καταγράφεται το τελευταίο δίμηνο στις νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζουν τις 27.000. Ο βασικός λόγος για την αυξημένη φυγή στη σύνταξη είναι πως πολλοί ασφαλισμένοι στον OAEE που επί μία δεκαετία δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν λόγω συσσωρευμένων χρεών προς το Ταμείο, με τις τελευταίες ρυθμίσεις τους δίνεται πλέον η δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο CNN Greece, o εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, κάνοντας χρήση της ρύθμισης των 120 δόσεων και λόγω του επανυπολογισμού, μείωσαν κατά 65% τις οφειλές τους προς το Ταμείο και κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ, οπότε μπόρεσαν να καταθέσουν αίτηση για συνταξιοδότηση.

Επίσης, η εγκύκλιος που εκδόθηκε τον Ιούνιο για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με παράλληλη η διαδοχική ασφάλιση οι οποίοι έχουν οφειλές στον ένα φορέα ασφάλισης, άνοιξε παράθυρο για συνταξιοδότηση σε μισθωτούς με συμπληρωμένο το 60ο έτος της ηλικίας τους, που είχαν θεμελιώσει αυτοτελώς δικαίωμα συνταξιοδότησης στο πρ. ΙΚΑ, ενώ παράλληλα εκκρεμούσε οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές σε άλλον φορέα (π.χ. πρ. ΟΑΕΕ).

Γενικότερα μέχρι το τέλος του 2019 προλαβαίνουν να κατοχυρώσουν ή και να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης όσοι είναι μεταξύ 55 και 60 ετών.

Αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, αρκετοί από αυτούς που πιάνουν τις ηλικίες συνταξιοδότησης, σπεύδουν να «κλειδώσουν» το εφάπαξ και την επικουρική σύνταξη τώρα, ώστε να γλιτώσουν την αύξηση στα θεμελιωμένα δικαιώματα συνταξιοδότησης που θα εφαρμοστεί από το 2019 και μετά.

Οι νέες ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2021 και μετά, με κυριότερη τη σύνδεση των ορίων ηλικίας με την αύξηση της ηλικίας για το προσδόκιμο ζωής από 1/1/2021, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα σε όσους επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη.

Και αυτό διότι από 2021 και ανά τρία χρόνια τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται με μια αναλογία από την αύξηση που θα έχει σημειωθεί στην ηλικία για το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που έχουν κλείσει τα 65.

Αν, δηλαδή, το προσδόκιμο ζωής ανέβει κατά δύο έτη, τότε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δύναται να αυξηθούν κατά 6 ή 8 ή και 12 μήνες, αναλόγως του τρόπου που εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη.

Σε περίπτωση που δεν μεταβληθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα υπάρξει αλλαγή ούτε στις ηλικίες συνταξιοδότησης ακόμη και αν μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των ατόμων άνω των 65 ετών.

Για την πρώτη εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, το 2021, θα ληφθεί υπόψη η μεταβολή στην ηλικία του προσδόκιμου ζωής κατά τη δεκαετία 2010/2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ