ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ελλάδα μπαίνει δυνατά στην επενδυτική «σφαίρα» των Αμερικανών

Πώς η Ελλάδα μπαίνει δυνατά στην επενδυτική «σφαίρα» των Αμερικανών

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει το επόμενο «επενδυτικό story»; Το ερώτημα αυτό διατυπώθηκε από πολλούς αναλυτές, οικονομολόγους και fund managers στα «πηγαδάκια» που είχαν την τιμητική τους στο 21ο Ετήσιο Επενδυτικό Forum της Capital Link που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με επιχειρηματικούς και τραπεζικούς παράγοντες που συμμετείχαν στο συνέδριο, το βασικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν με την ελίτ της Wall Street είναι πως τα ελληνικά assets έχουν μπει στην επενδυτική σφαίρα ισχυρών αμερικανικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Και αυτό έχει κομβική σημασία, καθώς από τη μία καταδεικνύει πως η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της και από την άλλη δημιουργεί προσδοκίες για επενδυτικό σοκ το επόμενο διάστημα.

Η ελίτ του παγκόσμιου finance

Στο συνέδριο της Capital Link συμμετείχαν ηχηρά ονόματα από το χώρο του finance, όπως Athanor Capital, Bienville Capital, BlackRock, BlueCrest Capital, Brookfield Asset management, Consilience Capital, Eaton Vance, Fir Tree Partners, Goldman Sachs Asset Management, Helm, Morgan Stanley, MSK Capital Partners, Nomura, Third Point, Pimco, Evermore, Psaros KPS, Monarch, Knighthead, Stonehill, Olympus Peak, Citi, Aberdeen, Helm, East Rock, Centerbridge, Beachpoint και Weterwheel. Οι εκπρόσωποι των παραπάνω funds εμφανίστηκαν πρόθυμοι για να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ έκαναν λόγο για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και θετικές προοπτικές. Ωστόσο οι fund managers δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη γραφειοκρατία και στις αγκυλώσεις που αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση των επενδύσεων και που η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαλείψει, ώστε οι επενδυτές να άρουν τελείως την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στη χώρα μας.

Στο επίκεντρο τράπεζες, ενέργεια, τουρισμός

Με θετικό τρόπο σχολίασαν οι εκπρόσωποι των funds και των επενδυτικών τραπεζών την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και τη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα παραπάνω, σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές αποτελούν θετικές ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο υποστήριξαν πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι «κλειδί» για την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών προοπτικών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων και των επαφών που είχαν οι τέσσερις έλληνες υπουργοί στην Νέα Υόρκη βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τους εκπροσώπους των επενδυτικών εταιρειών να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο, όπως ανέφεραν, αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Από εκεί και πέρα οι fund managers έδειξαν ενδιαφέρον για τους κλάδους της ενέργειας και του τουρισμού, διατυπώνοντας την άποψη πως αποτελούν ελκυστικούς κλάδους για επενδύσεις.

Τα μηνύματα των υπουργών

Από την πλευρά τους οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης απηύθυναν από το βήμα του 21ου Ετήσιου Επενδυτικού Forum της Capital Link ανοικτή πρόσκληση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα να επενδύσει στη χώρα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως το κάλεσμα βρήκε ισχυρή ανταπόκριση μέσα από τη συμμετοχή στο Forum εκπροσώπων Funds, ξένων επιχειρηματιών και τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και από τις κατ’ ιδίαν επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη αλλά και οι εκπρόσωποι των εγχώριων ομίλων είχαν την ευκαιρία για απευθείας επαφές με τους επικεφαλής funds, διεθνών τραπεζών και επιχειρήσεων, μέσα από περισσότερες από 100 one-to-one συναντήσεις.

Ειδικότερα σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο, διοργανώθηκαν δύο group sessions για τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο καθένας αναφέρθηκε σε θέματα του χαρτοφυλακίου του και του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Επιπλέον, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, πραγματοποίησαν σειρά από one-to-one συναντήσεις με επενδυτές και υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης μετέβη και έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στο YAHOOFinance, στη κυρία Alexis Christoforou η οποία αναμεταδόθηκε live όχι μόνο στην ιστοσελίδα της Yahoo Finance αλλά και σε πληθώρα άλλων συνεργαζόμενων καναλιών : Apple TV, ROKU κα.

Από το βήμα του 21ου Capital Link Forum ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε πως η κυβέρνηση κινείται στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει ως στόχο να αποκαταστήσει, βήμα προς βήμα, την οικονομική κανονικότητα στη χώρα. Τονίζοντας παράλληλα ότι "η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η πολιτική σταθερότητα όσο και η ρεαλιστική αισιοδοξία επιστρέφουν στη χώρα".

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η επιτυχία των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η προώθηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων και η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως το πρώην μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης, η περισσότερο πληγείσα από την κρίση χώρα η οποία έχει χάσει το 25% της παραγωγικότητάς της κατά την τελευταία δεκαετία, μεταμορφώνεται τώρα σε ένα νέο hot-spot για τους επενδυτές και μία από τις πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομίες παγκοσμίως.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως το μήνυμά, προς τους Αμερικανούς επενδυτές, μέσω του 21ου Ετήσιου Φόρουμ της Capital Link, είναι το εξής: «Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτοί που δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στη χώρα μας ακόμη και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής μας κρίσης, τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς τους. Και αυτοί που δεν έχουν επενδύσει τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν της δυνατότητας ανάπτυξης και των μοναδικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην χώρα μας και οι οποίοι πρώτοι θα ανταμειφθούν με τα μεγαλύτερα κέρδη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ