ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ολλανδοί βλέπουν θετικά σημάδια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Οι Ολλανδοί βλέπουν θετικά σημάδια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Μία καλή περίοδο για την αναθέρμανση των ελληνο-ολλανδικών σχέσεων, ιδίως όσον αφορά στον επιχειρηματικό τομέα, χαρακτηρίζει το τρέχον διάστημα η νέα πρέσβειρα της Ολλανδίας, Stella Ronner-Grubačić.

«Έφθασα πριν από μόλις τρεις μήνες στην Ελλάδα και μπορώ να πω ότι τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά» σημειώνει η κα Ronner-Grubačić στο CNN Greece.

«Η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει ένας σταθερός ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια και η χώρα αρχίζει να επιστρέφει στις διεθνείς αγορές» σημειώνει η Ολλανδή πρέσβειρα, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ζητήματα, όπως σπεύδει να προσθέσει η κα Ronner- Grubačić.

«Αυτό το θετικό momentum ελλοχεύει και κινδύνους. Είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο ίδιο μοτίβο και ιδίως αυτές που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα της χώρας αλλά και τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για τους επενδυτές. Περιπτώσεις, όπως το έργο στο Ελληνικό, παρακολουθούνται στενά από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν κινήσεις στην Ελλάδα» σημειώνει η Ολλανδή πρέσβειρα, η οποία, όσον αφορά τις ολλανδικές εταιρείες, τονίζει ότι είναι σημαντικό να επαναποκτήσουν την εμπιστοσύνη τους για την Ελλάδα.

«Αυτό που, συχνά, κάνει επιφυλακτικούς τους Ολλανδούς επενδυτές είναι η ανησυχία ότι θα εμπλακούν στην ελληνική γραφειοκρατία, όπως και το ότι δεν είναι σίγουροι ότι η παρούσα τάση για ανάπτυξη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστεί όπως και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ελληνική δικαιοσύνη».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την κα Ronner-Grubačić, υπάρχει μία ομάδα ολλανδικών πολυεθνικών με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, οι οποίες συνέχισαν να επενδύουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η κα Ronner-Grubačić εκτιμά πως η ολλανδική πλευρά έχει πολλά να συνεισφέρει σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

«Είναι κάτι που θέλουμε να προσφέρουμε προκειμένου να συνεισφέρουμε στο να γίνει περισσότερο καινοτόμα η ελληνική οικονομία ώστε να γίνει και περισσότερο ελκυστική στους ξένους επενδυτές» τονίζει η Ολλανδή πρέσβειρα, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αυτό αφορά και τους Ολλανδούς επενδυτές.

Όσον αφορά στους τομείς ενδιαφέροντος, ένας από τους βασικούς είναι αυτός της αγροτικής τεχνολογίας (agri-tech) και των τροφίμων.

«Η Ελλάδα έχει έναν πολύ μεγάλο αγροδιατροφικό τομέα που αποτελεί σημαντικό μέρος της εγχώριας οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, στην Ολλανδία, μία σχετικά μικρή χώρα, πετύχαμε να είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγροδιατροφικών προϊόντων. Και αυτό το πετύχαμε δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογία. Και πιστεύω ότι αν ενώσουμε τα ισχυρά σημεία των δύο κρατών, το αποτέλεσμα θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές».

Σημειωτέον πως η προσπάθεια όσον αφορά την προώθηση της συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει και ένα από τα παραδείγματα είναι οι σχετικές δράσεις που υλοποιεί το Orange Grove από τον περασμένο χρόνο για την «ώθηση» μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον αγροδιατροφικό τομέα με ειδικά σεμινάρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τις Σέρρες.

«Φέραμε εκπαιδευτές από την Ολλανδία τόσο από το πανεπιστήμιο του Wageningen, εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στην καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα, όσο και από το Amsterdam Centre for Entrepreneurship αλλά και άλλους ολλανδικούς οργανισμούς προώθησης της καινοτομίας όπως είναι το IdeaHackers, τα οποία έδωσαν στους Έλληνες επιχειρηματίες την ευκαιρία να εκπαιδευτούν αλλά και να δουν μία διαφορετική οπτική της δραστηριότητας τους» επισημαίνει η πρέσβειρα της Ολλανδίας.

Οι ευκαιρίες που βλέπουν οι Ολλανδοί

Ένας άλλος τομέας είναι αυτός των ψηφιακών τεχνολογιών, όπου ήδη υπάρχει συνεργασία μέσω του Orange Grove, όσο και άλλων προγραμμάτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κα Ronner-Grubačić, υπάρχει ένας ακόμη τομέας όπου μπορούν να υπάρξουν σημαντικές συνεργασίες.

«Βλέπω σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της αποκαλούμενη βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι τομείς όπου έχουμε σημαντική εμπειρία και η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει σημαντικά και μεγάλα βήματα τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ένας άλλος τομέας όπου έχουμε κάνει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι σχετικά με τη μεταφορά τεχνογνωσίας για το e-mobility. Η ολλανδική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να υπάρχουν 400.000 ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μία από τις μεγαλύτερες πυκνότητες όσον αφορά σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με έναν σταθμό ανά 4 οχήματα. Εκτιμώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας όσον αφορά την καθαρή ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι που κατά την άποψη μου προσφέρει πολλές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Orange Grove

Οι προαναφερθέντες τομείς είναι και αυτοί που σκοπεύει να δώσει έμφαση στο εξής το Orange Grove, η πρωτοβουλία ενίσχυσης και προώθησης των startups που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η πρεσβεία της Ολλανδίας.

«To Οrange Grove είναι μία πρωτοβουλία για την οποία είμαστε περήφανοι. Και έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως Orange Grove 2.0» σημειώνει η κα Ronner-Grubačić.

Πρακτικά, το Orange Grove έχει αρχίσει πλέον να επεκτείνεται εκτός Αθήνας αλλά και της Πάτρας όπου έχει παρουσία με γραφεία. Το πλάνο περιλαμβάνει δράσεις σε πόλεις και περιοχές όπως η Λαμία -όπου έχουν ήδη γίνει σεμινάρια- η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και η Μυτιλήνη.

Η έμφαση είναι στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και σε αυτόν της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των προγραμμάτων ενίσχυσης startups, πλέον πραγματοποιούνται εντατικά προγράμματα ενίσχυσης καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση και έμμεση δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κινήσεις

Όσον αφορά τις προτάσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης, η Ολλανδή πρέσβειρα υποστηρίζει πως θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την εξωστρέφεια τους. «Γι’ αυτό το λόγο και συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση για ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας. Η τεχνογνωσία που διαθέτουμε όσον αφορά τον τρόπο που υποστηρίζουν οι πρεσβείες μας τις Ολλανδικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα» σημειώνει η κα Ronner-Grubačić.

«Το επόμενο βήμα, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, κυρίως μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας, προκειμένου να δημιουργηθούν υψηλότερου επιπέδου θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και την αρχής της επιστροφής των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα και θα μπορούσαμε να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία. Μέσω του Orange Grove έχουμε επιδιώξει να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και αυτό που ακούμε από τους περισσότερους είναι πως θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, να στήσουν τη δική τους εταιρεία, αλλά η γραφειοκρατία όπως και τα φορολογικά και νομικά εμπόδια τους αποθαρρύνουν» αναφέρει η Ολλανδή πρέσβειρα.

«Ένα άλλο θέμα είναι η έλλειψη πνεύματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας που βλέπω αρκετά συχνά. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει στη νέα γενιά επιχειρηματιών που βλέπω στο Orange Grove, αλλά είναι ακόμη ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σε ένα πιο ευρύ επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ