ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικοδομή και κατασκευές «βαρίδια» στην οικονομική ανάκαμψη

Οικοδομή και κατασκευές «βαρίδια» στην οικονομική ανάκαμψη
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μπορεί η ελληνική οικονομία στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2019 να αναπτύχθηκε για δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο, ωστόσο το από όλες τις συνιστώσες της ζήτησης οι επενδύσεις παγίων ήταν η μόνη μακροοικονομική μεταβλητή με αρνητικό μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής (-0,5) στο διάστημα των τελευταίων δέκα τριμήνων.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Eurobank λαμβάνοντας υπ’ όψιν το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την πιθανότητα επιβράδυνσης της συνεισφοράς του εξωτερικού τομέα στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, η διατήρηση του ρυθμού μεγέθυνσης στα τρέχοντα επίπεδα, πόσω μάλλον η επιτάχυνσή του, συνδέεται πρωτίστως με την ανάκαμψη των επενδύσεων παγίων.

Αλλά αυτό είναι κάτι που θέλει χρόνο. Στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν πως η οικοδομή σιγά σιγά ανακάμπτει. Ωστόσο, το αδιάθετο απόθεμα ακινήτων είναι τόσο μεγάλο που δεν επιτρέπει μια ταχύτερη ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής - δημόσιας), κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.323 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 348,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.794,7 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 8,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,1% στην επιφάνεια και κατά 61,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 7,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 5,4% στην επιφάνεια και κατά 8,8% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του έτους 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ