ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ντεμπούτο» Λαγκάρντ στην ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές

«Ντεμπούτο» Λαγκάρντ στην ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές
AP Photo/Francisco Seco

Στην πρώην «σιδηρά κυρία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα, στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ με την 63χρονη Γαλλίδα ως επικεφαλής.

 

Αν και στη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν αναμένονται εκκωφαντικές αποφάσεις αλλά μάλλον αναγνωριστικές κινήσεις, είναι σίγουρο ότι η πρώτη ομιλία της Λαγκάρντ θα θέσει το πλαίσιο για τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει.

Έχοντας μόλις ένα μήνα στο τιμόνι της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ καλείται να διαχειριστεί την κρίσιμη προετοιμασία και παρουσίαση της δεύτερης ανασκόπησης -και ενδεχομένως αναθεώρησης- της στρατηγικής της στην 20ετή της ιστορία.

Την τελευταία φορά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σε αναθεώρηση της στρατηγικής της για τη νομισματική της πολιτική, το ευρώ ήταν μόλις τεσσάρων ετών, καμία χώρα δεν είχε βιώσει αρνητικά επιτόκια και η Κριστίν Λαγκάρντ διηύθυνε μια αμερικανική νομική εταιρεία γράφουν οι Financial Times.

Η διαδικασία της αναθεώρησης, όπως αναμένεται, θα τροφοδοτήσει έναν κύκλο καυτών διαδοχικών συζητήσεων για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και ειδικά κάποιες από τις αποφάσεις που έχουν διχάσει τους κόλπους της, όπως τα αρνητικά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Γαλλίδα πολιτικός δεσμεύτηκε ότι η ανασκόπηση θα καθοδηγείται από δύο αρχές, «την εξονυχιστική ανάλυση και το ανοικτό μυαλό».

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου αναμένεται με ενδιαφέρον από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αν και εκτιμάται ότι οι πολιτικές που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να αλλάξουν, τουλάχιστον άμεσα, οποιοδήποτε «νεύμα» για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη αναμένται με τεράστιο ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ