ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι ευρωπαϊκές αγορές – Ράλι για τη στερλίνα

Σε επίπεδα ρεκόρ οι ευρωπαϊκές αγορές – Ράλι για τη στερλίνα
Pixabay

Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχώνται οι ευρωπαϊκές μετοχές στον απόηχο της σαρωτικής νίκης του Μπόρις Τζόνσον και εν μέσω πληροφοριών για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,64%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,84% και στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,81%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ καταγράφει αύξηση 1,04%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,7%.

Στις αγορές επικρατεί αισιοδοξία, καθώς χθες πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσαν πως η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να άρει ορισμένους από τους δασμούς που επιβάλλει σε εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα και να μειώσει άλλους με αντάλλαγμα την αγορά περισσότερων αγροτικών προϊόντων από το Πεκίνο. Σε αντάλλαγμα το Πεκίνο θα αγοράσει επιπλέον αγροτικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων το 2020, διπλάσιας από ό,τι το 2017, πριν αρχίσει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα με δύο πηγές στις ΗΠΑ.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα η πληροφορία.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνγίνγκ, ερωτηθείσα για τις συνομιλίες όσον αφορά το εμπόριο με τις ΗΠΑ το μόνο που δήλωσε είναι ότι το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να επιλύσει τα ζητήματα, αλλά η συμφωνία πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής.

Εν τω μεταξύ σε υψηλό πολλών ετών έναντι των πιο βασικών της αντιπάλων σκαρφάλωσε η βρετανική λίρα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης νίκης του Μπόρις Τζόνσον, η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από το Brexit. Η βρετανική λίρα ενισχύεται κατά 2,3% και αλλάζει χέρια στο 1,34 δολάριο. Το ευρώ υποχωρεί 1,9% έναντι της βρετανικής λίρας, στις £0,84 ανά ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ