ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις έως 196 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις

Έρχονται αυξήσεις έως 196 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις
ΙΝΤΙΜΕ

Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2020.

Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αυτές θα αγγίξουν έως και τα 196,10 ευρώ τον μήνα, με τη μεσοσταθμική σύνταξη να ανέρχεται στα 99,57 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αυξήσεις αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικούς συνταξιούχους οι οποίοι θα ωφεληθούν από τις δρομολογούμενες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας αποκαλύπτει πως το Ασφαλιστικό θα έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών που οφείλονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο από 4 Οκτωβρίου 2019 και έπειτα θα γίνει «ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα πεδία προς τα οποία θα κινηθούν οι προγραμματισμένες αλλαγές είναι τα εξής:

-Νέοι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των κύριων συντάξεών τους.

-Από 1/1/2020 θα εφαρμοστεί το νέο, καινοτόμο, ελεύθερο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που θα αφορά 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.

-Αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, στις περιπτώσεις που το άθροισμα επικουρικής-κύριας υπερέβαινε το ποσό των 1.300 ευρώ, οι οποίες περικόπηκαν το 2016, γεγονός που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά έως 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ