ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άλμα» κοντά στα 7 δισ. για το πλεόνασμα – Υπέρβαση 2,24 δισ.

«Άλμα» κοντά στα 7 δισ. για το πλεόνασμα – Υπέρβαση 2,24 δισ.
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στα 6,94 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Για ακόμη μία φορά έχουμε αισθητή υπέρβαση του επίσημου στόχου γεγονός που αποδίδεται στα υψηλότερα έσοδα.

Ο επίσημος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 4,71 δισ. ευρώ για το ενδεκάμηνο, με την υπεραπόδοση να φτάνει στα 2,24 δισ. ευρώ.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναλύοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ανέδειξε ιδιαίτερα την αύξηση της εισπραξιμότητας στον ΕΝΦΙΑ, όπου παρά τη διπλή μείωση του φόρου εκτιμάται ότι στο σύνολο του έτους θα μπουν στο ταμείο 150 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Το γεγονός αυτός οφείλεται, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, στο ότι χαμηλότερος φόρος πληρώνεται πιο εύκολα από τους οφειλέτες, ενώ είναι πιθανό και τα αυστηρά κριτήρια των 120 δόσεων να έχουν οδηγήσει σε βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών.

Θετική είναι η εικόνα και από τις εισπράξεις από ΦΠΑ, γεγονός το οποίο συνδέεται τόσο με την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, όσο και με τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ