ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαπέν: Η ελάφρυνση του χρέους σημαντική για την αποκατάσταση της σταθερότητας

Σαπέν: Η ελάφρυνση του χρέους σημαντική για την αποκατάσταση της σταθερότητας
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη», αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Σαπέν σημειώνει πως η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, υπογραμμίζει ωστόσο πως σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών.

Για την πιθανότητα μιας νέας εμπλοκής της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς ως μια επανάληψη του καλοκαιριού του 2015 δηλώνει ότι τον Ιούλιο το σθένος της Ευρώπης τέθηκε σε δοκιμασία, καθώς βιώσαμε μια κατάσταση που έμοιαζε με δράμα.

«Δεν επιθυμώ νευρικές κρίσεις, τις οποίες θεωρώ απολύτως άχρηστες και εκτός θέματος. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές έντασης, σκληρές διαπραγματεύσεις, εξήρθαμε όμως από την περίοδο της υστερίας. Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο γαλήνια δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Δεν επιθυμώ να έχουν διάρκεια αυτές οι καταστάσεις», τόνισε.

Κατά τον ίδιο η Ελλάδα πρέπει να βάλει σε μια τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση της χώρας, ώστε να επιτρέψει μια δίκαιη επιβολή και είσπραξη φόρων. «Με λίγα λόγια, ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά μια αναγκαιότητα για την Ελλάδα», ανέφερε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα μέλη της ευρωζώνης από κοινού δεσμεύτηκαν έναντι της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, οπότε το θέμα αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ