ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία προκειμένου να δηλωθούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί

Τελευταία ευκαιρία προκειμένου να δηλωθούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των θεσμών βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης για την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με βασικό αντικείμενο συζήτησης την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Μέχρι στιγμής θεσμοί και υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο βάσει του οποίου θα κληθούν όσοι το επιθυμούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για κάθε χρήση που έχουν αδήλωτα εισοδήματα.

Η όλη διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά ώστε να μη διαρρεύσει τίποτε προς τα έξω και να μη χρειαστεί να πάει κανείς στην Εφορία.Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν δηλώνοντας τα χρήματα που έως σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί σε καμία φορολογική δήλωση κατά το παρελθόν, θα είναι εκείνος που θα προκύψει για κάθε χρήση χωριστά βάσει της εκάστοτε κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.

Το κίνητρο για να πάει κάποιος στην εφορία να δηλώσει εισοδήματα που είναι προϊόν φοροδιαφυγής είναι ότι δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο ή προσαύξηση και θα του παρέχεται ποινική αμνηστία.

Συγκεκριμένα, δεν θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 3691/2008 για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσον αφορά το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσονται από χρηματικές ποινές που φθάνουν μέχρι 2 εκατ. ευρώ, ποινή φυλάκισης που ξεπερνά τα 10 έτη, δεσμεύσεις και δημεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με το Βήμα η εθελοντική αποκάλυψη αφορά ακόμη και όσους βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία «νομιμοποίησης» των αδήλωτων εισοδημάτων θα ακολουθήσει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάρτιση του περιουσιολογίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να δηλωθούν όσα εισοδήματα δεν εμφανίστηκαν στο παρελθόν, διότι αν δεν νομιμοποιηθούν και δεν μπουν στο περιουσιολόγιο δεν θα μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ