ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development

Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME

Ολοκληρώθηκε χθες η αύξηση κεφαλαίου - μαμούθ 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development και η εταιρεία έκανε ακόμα ένα μεγάλο βήμα για να υλοποιήσει το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού που θα σημάνει μια νέα εποχή για τις επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και θα προσδώσει τεράστια υπεραξία στην ίδια την εισηγμένη εταιρεία.

H αύξηση είναι εγγυημένη –σήμερα η εταιρεία θα βγάλει αναλυτική ανακοίνωση για το ποιοι μέτοχοι συμμετείχαν–, καθώς ο όμιλος Λάτση που ελέγχει το 50,6% της Lamda είχε δεσμευθεί ότι εκτός από το κομμάτι που του αναλογεί θα καλύψει και τυχόν αδιάθετες μετοχές. Στην αύξηση συμμετείχαν και οι εταιρείες Voxcove (Γερμανός - Κάτσος) και Aegean που ελέγχουν αντίστοιχα το 10% και το 1,6% της Lamda Development.

Η Lamda έχει εξασφαλίσει επιπλέον τραπεζική χρηματοδότηση 880 εκατ. ευρώ, θα εκδώσει ομολογιακό 150 εκατ. ευρώ και αναμένει 400 εκατ. ευρώ από τις πρώτες πωλήσεις σπιτιών στο Ελληνικό. Έτσι, μαζί με τα κεφάλαια της αύξησης διαθέτει δύναμη πυρός περίπου 2 δισ. ευρώ για να υλοποιήσει την πρώτη φάση της επένδυσης (πρώτη πενταετία) που αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την κατασκευή του 30% του μητροπολιτικού πάρκου και των βασικών υποδομών. Επίσης, θα δοθούν και 467 εκατ. ευρώ για την καταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης ώστε να αποκτηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές της Ελληνικόν ΑΕ.

Kεντρικό ρόλο στο project θα έχει η οικιστική ανάπτυξη για την επόμενη 25ετία, αφού προβλέπεται πως θα κατασκευαστούν περίπου 10.800 κατοικίες με μέσο μέγεθος κατοικίας 110 τ.μ. Στις κατοικίες, σύμφωνα με τα Νέα, περιλαμβάνονται και δύο ψηλά κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης: ο πύργος-συγκρότημα κατοικιών και μεικτών χρήσεων πλησίον του Μητροπολιτικού Πάρκου και ο πύργος κατοικιών στη μαρίνα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα κατασκευαστούν και περίπου 1.000 δωμάτια σε τρία ξενοδοχεία, χωρίς να περιλαμβάνεται το ξενοδοχείο του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο (IRC).

Τα τρία ξενοδοχεία θα ανεγερθούν: α) στη λεωφόρο Βουλιαγμένης (πύργος ξενοδοχείου και λοιπών χρήσεων 600 δωματίων), β) στη μαρίνα (πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, 270 δωματίων) και γ) δίπλα στη θάλασα (πολυτελές ξενοδοχείο 170 δωματίων).

Προβλέπεται επίσης η κατασκευή δύο εμπορικών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, στα οποία περιλαμβάνονται ένα πολυδύναμο κέντρο πολλαπλών λειτουργιών και εκδηλώσεων, ένα ενυδρείο-ερευνητικό κέντρο και ένα ιατρικό κέντρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ