ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο κοντά η επένδυση στο Ελληνικό μετά την ΑΜΚ - Με 4% η EBRD στη Lamda Development

Πιο κοντά η επένδυση στο Ελληνικό μετά την ΑΜΚ - Με 4% η EBRD στη Lamda Development
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά την ομιλία του στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου ΙΝΤΙΜΕ / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του εμβληματικού project στο Ελληνικό αποτελεί η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε η Lamda Development και η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 58 εκατ. ευρώ. Κομβικής σημασίας η παρουσία πλέον της EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, η οποία συμμετείχε στην ΑΜΚ με ποσοστό 4%. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επιβεβαιώνει την φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη και το sustainability της επένδυσης του Ελληνικού.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει εισηγμένη εταιρεία που δεν ανήκει στον τραπεζικό κλάδο. Παράλληλα σημαντική ήταν η συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών, γεγονός που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης των μετόχων και επενδυτών για το έργο του Ελληνικού.

Επίσης η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ υποδηλώνει πως οι μέτοχοι, μικροί και μεγάλοι όπως και οι επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας υποστηρίζουν έμπρακτα τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Παράλληλα η έλευση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης αντανακλά την εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Lamda Development.
Η Lamda Development μέσω της επιτυχημένης προβολής και ενημέρωσης της στρατηγικής και των στόχων της εταιρείας κατόρθωσε να πείσει τους επενδυτές για τα δυνητικά οφέλη της επένδυσης, ενώ η είσοδος των υπερεθνικών θεσμικών (EBRD) επενδυτών στην ΑΜΚ επέδρασσε θετικά στη ζήτηση και ενίσχυσε την εξωστρέφεια του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι επενδυτές που λανθασμένα «πόνταραν» στη σύγκλιση της τιμής της μετοχής με την τιμή της αύξησης αναμένεται να επιστρέψουν αντιλαμβανόμενοι την διαφαινόμενη επενδυτική ευκαιρία.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι η αύξηση κεφαλαίου ήταν επιτυχής, παρόλο που τον τελευταίο μήνα είχαμε ταυτόχρονες εκδόσεις αξιόγραφων που άντλησαν από την αγορά 1,15 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την τιμή του δικαιώματος κινήθηκε ανοδικά σχεδόν στο σύνολο των ημερησίων συναλλαγών με τη μέγιστη τιμή αυτού να επιτυγχάνεται την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης +112,5% (11/12/2019).

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αποδεικνύεται από τον υψηλό όγκο συναλλαγών μετοχών και δικαιωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ΑΜΚ. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος συναλλαγών των μετοχών κατά τη διάρκεια του διαστήματος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ανήλθε σε 488.000 μτχ έναντι 248.000 μτχ (συμπεριλαμβανομένων block trades) το 6μηνο προ της ημερομηνίας έναρξης των δικαιωμάτων. Επίσης η διαπραγμάτευση του δικαιώματα σε fair value (δεν υπήρχε arbitrage), οδήγησε τους επενδυτές να είναι ουδέτεροι ως προς την επιλογή μεταξύ αγοράς μετοχών ή δικαιωμάτων.

Πρόκειται πράγματι για μία εντυπωσιακή ΑΜΚ για τα δεδομένα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως ενώ ο Δεκέμβριος παραδοσιακά, είναι ο μήνας με την ισχνότερη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς τα περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κλείνουν τα βιβλία τους τον Νοέμβριο και ανοίγουν νέες θέσεις στο ερχόμενο έτος, η ΑΜΚ της Lamda Development υπερκαλύφθηκε κατά 1,1 φορές.

Ανοδική ήταν και η πορεία της μετοχής, με την τιμή της να κινείται ανοδικά κατά 3,52% στην περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, όταν την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης τιμών σημείωσε πτώση κατά 1,42%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ