ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαλαρώνει η Λαγκάρντ τους περιορισμούς για αγορές ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες

Χαλαρώνει η Λαγκάρντ τους περιορισμούς για αγορές ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες
ECB

Τη δυνατότητα να αυξήσουν την έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα θα έχουν σύντομα οι ελληνικές τράπεζες, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της άρσης των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεσή τους, σε ελληνικά ομόλογα, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε θετική ανταπόκριση από την πλευρά της κ. Λαγκάρντ.

Κατά πληροφορίες η ΕΚΤ, τον Φεβρουάριο θα άρει πλήρως τους περιορισμούς για τις ελληνικές τράπεζες που επιβάλλουν ανώτατο όριο διακράτησης ελληνικού χρέους από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στα 8 δισ. ευρώ. Αν τελικά η ΕΚΤ χαλαρώσει τους περιορισμούς που έθεσε στις τράπεζες το 2015, αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για το Δημόσιο όσο και για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το πιο σημαντικό είναι πως η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει την πρόσβασή των τραπεζών στις αγορές και στο ευρωσύστημα, ενόψει των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ, αλλά και των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).

Σε κάθε περίπτωση μια αύξηση της έκθεσης των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα θα οδηγήσει και σε αύξηση των καθαρών εσόδων τους από τόκους, κάτι που θα ισχύσει κυρίως για εκείνες που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα αγορών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ