ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Airbnb

Κρίσιμη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Airbnb
PIXABAY

Τον χαρακτήρα της λειτουργίας του Airbnb στην Ευρώπη θα εξετάσει αύριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό που θα τεθεί στην κρίση του Δικαστηρίου είναι το εάν πρόκειται για ηλεκτρονική υπηρεσία κρατήσεων ή για μεσάζοντες ακίνητης περιουσίας.

Τον Απρίλιο η πλατφόρμα είχε κερδίσει την υποστήριξη ενός δικαστικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που σε μια μη δεσμευτική απόφασή του σημείωνε ότι η εταιρεία έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ψηφιακή υπηρεσία, ελεύθερη να λειτουργεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι δικαστές ακολουθούν αυτή την οδηγία στο 80% των υποθέσεων, ωστόσο είναι πιθανό η νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να γείρει προς το μέρος των ξενοδόχων. Άλλωστε, το 2017, μια αντίστοιχη απόφαση για την Uber είχε απορρίψει τελικά τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι ήταν απλώς μια ψηφιακή υπηρεσία που λειτουργούσε ως μεσάζοντας μεταξύ ιδιωτών.

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, μεγάλης κλίμακας, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να έχει ήδη συμφωνήσει με την πλατφόρμα για την προώθηση και τη διαφήμιση των υπηρεσιών της.

Πάντως, πρόσφατα η Airbnb δέχτηκε διαμαρτυρίες και από τη γαλλική τουριστική ένωση, με τον εισαγγελέα του Παρισιού να απαγγέλλει τελικώς κατηγορίες στην πλατφόρμα για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τα μεσιτικά γραφεία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ