ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι στην αγορά ομολόγων δια χειρός ΕΚΤ

Ράλι στην αγορά ομολόγων δια χειρός ΕΚΤ
ΙΝΤΙΜΕ

Ράλι καταγράφουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων σήμερα, στον απόηχο της είδησης ότι η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αποκτούν ελεύθερα κρατικά  χρεόγραφα.

Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,376%, σημειώνοντας πτώση 30,88% σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,271%, δηλαδή 9,24% χαμηλότερα σε σχέση με χθες.

Η ΕΚΤ θα άρει πλήρως τον Φεβρουάριο τους περιορισμούς για τις ελληνικές τράπεζες που επιβάλλουν ανώτατο όριο διακράτησης ελληνικού χρέους από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στα 8 δισ. ευρώ. Αν τελικά η ΕΚΤ χαλαρώσει τους περιορισμούς που έθεσε στις τράπεζες το 2015, αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για το Δημόσιο όσο και για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το πιο σημαντικό είναι πως η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει την πρόσβασή των τραπεζών στις αγορές και στο ευρωσύστημα, ενόψει των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ, αλλά και των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).

Σε κάθε περίπτωση μια αύξηση της έκθεσης των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα θα οδηγήσει και σε αύξηση των καθαρών εσόδων τους από τόκους, κάτι που θα ισχύσει κυρίως για εκείνες που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα αγορών.

Νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μέσα στο 2020 εξετάζει Ελλάδα

Σε νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέσα στο 2020 προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή και άλλων δανείων του ΔΝΤ το επόμενο έτος.

«Είναι πιθανό να υπάρξει νέα πρόωρη αποπληρωμή επιπλέον μέρους των δανείων του ΔΝΤ το 2020», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο, χωρίς να αναφέρει το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο η Αθήνα θα επιδιώξει να αποπληρώσει το 2020. Σημειώνεται πως η Ελλάδα χρωστά στο Ταμείο 5,9 δισ. ευρώ.

«Η νέα πρόωρη αποπληρωμή θα πρέπει να είναι μέχρις ενός συγκεκριμένου ποσού, που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της μεταμνημονιακής περιόδου επιτήρησης», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ