ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2019 - koinonikomerisma.gr: Πώς θα κάνετε την αίτηση με ένα «κλικ»

Κοινωνικό μέρισμα 2019 - koinonikomerisma.gr: Πώς θα κάνετε την αίτηση με ένα «κλικ»

Άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης  η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα 2019. Η αίτηση γίνεται στην ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr μέσα από πολύ απλά βήματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα, για να διαπιστώσουν, αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Μπαίνοντας κανείς στη σχετική σελίδα (https://www.koinonikomerisma.gr) βλέπει το εξής μήνυμα:

koinoniko merisma
koinoniko merisma2
koinoniko merisma3

Μετά την είσοδο στο σύστημα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει το mail του και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Θα πρέπει επίσης να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερομένου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή. Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί είτε στα ΚΕΠ (για τον ΑΜΚΑ), είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

Μετά από όλα τα προαναφερόμενα βήματα θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ. Στην περίπτωση που ικανοποίει τα κριτήρια θα εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενημερώνεται για τους λόγους που η αίτησή του απορρίφτηκε.

Έως πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση;

Η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr θα κάνει δεκτές αιτήσεις έως τις 26 Δεκεμβρίου.

Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό μου;

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, των οποίων οι αιτήσεις θα έχουν γίνει δεκτές έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Δικαιούμαι κοινωνικό μέρισμα; - Ποια είναι τα κριτήρια

Οι 250.000 δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ θα επιλεγούν με τρία βασικά κριτήρια. Για να είναι επιλέξιμοι θα πρέπει να πληρούν τα βασικά κριτήρια για το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, για το ύψος των καταθέσεων και των μετοχών, καθώς και τον χρόνο διαμονής στην Ελλάδα. Στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος εντάσσονται πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω, γονείς μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οικογένειες με άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).

Αναλυτικότερα, δικαιούχοι είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ είναι οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:

  • Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
  • Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
  • Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ' αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
  • Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ