ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2020

Έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2020
ΙΝΤΙΜΕ

Στις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, των Ελληνικών Πετρελαίων και του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών δίνει βάρος η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πετύχει το στόχο των εσόδων ύψους 2,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2020.

Στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Άρης Ξενόφος, και ο διευθύνων σύμβουλος, Ριχάρδος Λαμπίρης, υποστήριξαν πως το ακριβές ποσό που θα εισπραχθεί θα καθοριστεί από την έκβαση των προαναφερόμενων τεσσάρων ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως, οι Ξενόφος και Λαμπίρης εμφανίστηκαν βέβαιοι πως το 2020 θα είναι μια χρονιά-ρεκόρ και σίγουρα τα έσοδα θα είναι υψηλότερα από εκείνα των ετών 2018-2019, ήτοι πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις φετινές αποκρατικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ολοκληρώσει μετά τις γιορτές την αξιολόγηση των προτάσεων συμμετοχής των 10 επενδυτικών σχημάτων στον διαγωνισμό πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πηγές αναφέρουν ότι στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να προκριθούν σχεδόν όλοι οι διεκδικητές.

Σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη σχετική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης του Ταμείου είναι πως θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Τέλος του Ιανουαρίου του 2020 θα βγει στον «αέρα» η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Υπενθυμίζεται ότι το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να είναι σε διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ ως προς τους όρους για το ενδεχόμενο πώλησης του 35% στην περίπτωση που η πετρελαϊκή εταιρεία δεν αναδειχθεί πλειοδότης του διαγωνισμού.

Τα ΕΛΠΕ είναι το επόμενο μεγάλο πωλητήριο, με το Δημόσιο να θέλει να διαθέσει μέρος του 35% των μετοχών του. Όπως σημείωσαν οι Ξενόφος και Λαμπίρης, δεν προγραμματίζεται άμεσα έξοδος στις αγορές, αλλά το Ταμείο βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε όταν οι συνθήκες κριθούν ιδανικές να προχωρήσει σε πώληση.

Για το νέο έτος προγραμματίζονται, επίσης, διαγωνισμοί για την παραχώρηση ή πώληση των λιμανιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα βγει σε διαγωνισμό η Υπόγεια Αποθήκη Αερίου της Καβάλας.

Αναφορικά με το επενδυτικό σχέδιο του Ελληνικού, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Lamda Development για την κατανομή της κυριότητας και των δικαιωμάτων χρήσης της έκτασης. Αν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του καζίνου, οι εκτιμήσεις θέλουν στο πρώτο δίμηνο του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες στην έκταση του Ελληνικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ