ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020

Πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

Τον Μάιο και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα αποφασισθεί το πώς θα εφαρμοστεί η μεσοσταθμική μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ. 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως η μείωση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν στο τέλος Αυγούστου 2020.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε με απόφασή του στη συγκρότηση επιτροπής που θα καταρτίσει την εισήγηση για την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.

Έργο της εν λόγω επιτροπής είναι η εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών για την έκδοση απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης και τη διαμόρφωση των ζωνών των περιοχών που είναι ενταγμένες ή πρόκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

Για να το κάνει αυτό θα επεξεργαστεί πρώτα την εισήγηση που θα καταθέσει το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα παρέχει υποστήριξη προς την επιτροπή για την αποτελεσματική εκπλήρωση του έργου της.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του κ. Σταϊκούρα, η επιτροπή δύναται να ζητά τη συνδρομή ή τη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα ή προσώπου, με εμπειρία και ειδικές γνώσεις για την ολοκλήρωση του έργου της και τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα οποία θα παρέχονται υποχρεωτικώς κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί απορρήτου.

Να σημειωθεί πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 δεν θα οδηγήσει απαραίτητα μικρότερα έσοδα από τον φόρο ακινήτων. Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος.

Στην ουσία με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δεν θα «εξανεμίσει» τη μείωση 22% που είδαν φέτος στον λογαριασμό τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά οι έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία.

Άλλοι φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερη μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2020, ενώ για άλλους ο λογαριασμός θα «ξεφουσκώσει» λιγότερο σε σχέση με φέτος.

Για παράδειγμα:

-Φορολογούμενος με διαμέρισμα 110 τετραγωνικών μέτρων, 40ετίας στο Περιστέρι πλήρωσε εφέτος ΕΝΦΙΑ 225,53 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 207,49 ευρώ.

-Φορολογούμενος με διαμέρισμα 130 τετραγωνικών μέτρων, 30ετίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης πλήρωσε εφέτος ΕΝΦΙΑ 271,06 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 249,38 ευρώ.

Τέλος, επιβαρύνσεις θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Αύξηση του κονδυλίου για το μέρισμα

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας εξήγγειλε την αύξηση του κονδυλίου για το κοινωνικό μέρισμα ώστε να το πάρουν περισσότερες κατηγορίες αναπήρων και να διορθωθούν ορισμένες αδικίες που παρατηρούνται.

Κοινωνικό μέρισμα: Η πλατφόρμα για την υποβολή ενστάσεων ανοίγει σήμερα

Όσον αφορά στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τόνισε ότι θα αποφασιστεί τον Μάιο όταν η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της ασφαλή δεδομένα για τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Για το έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους είπε ότι συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό, που υπερψηφίστηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ, και εξήγησε ότι η διάθεσή του είναι πλέον θέμα του υπουργείου Εργασίας.

Ακόμη, είπε ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρξει το 2020 θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση δαπανών και τη μείωση της φορολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ