ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια του ΔΝΤ έως 2,6 δισ. ευρώ θα αποπληρώσει η Ελλάδα το 2020

Δάνεια του ΔΝΤ έως 2,6 δισ. ευρώ θα αποπληρώσει η Ελλάδα το 2020
EPA/JIM LO SCALZO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα το ανεξόφλητο χρέος της Ελλάδος προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει μέσα στο 2020 να αποπληρώσει πρόωρα μέρος αυτού του χρέους.

Αν και η χώρα μας διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να εξοφλήσει το χρέος αυτό, ωστόσο δεν το κάνει διότι η ευρωζώνη θέλει η Ελλάδα να παραμείνει σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας του ΔΝΤ.

Αυτό το πρόγραμμα θα έπαυε αυτόματα από τη στιγμή που η χώρα μας εξοφλούσε εφάπαξ το Ταμείο ή αποπλήρωνε το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών οφειλών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα εξέλθει αυτόματα του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας όταν τα χρέη της προς το Ταμείο μειωθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην ποσόστωση της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ.

Η ευρωζώνη θέλει το ΔΝΤ να παραμείνει μέρος της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας έως το 2022. Αυτή η απαίτηση σημαίνει πως το μέγιστο ποσό δανείων που η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει πρόωρα προς το ΔΝΤ το 2020 θα αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ. Το ετήσιο όφελος από μια πρόωρη αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,6 δισ. ευρώ, εκτιμάται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ