ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στο Φεβρουάριο θα οριστικοποιηθεί η νέα φορολογική κλίμακα

Μέσα στο Φεβρουάριο θα οριστικοποιηθεί η νέα φορολογική κλίμακα

Σημαντική προεργασία προκειμένου να οριστικοποιηθούν έως το τέλος του Φεβρουαρίου οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ειδικά η νέα φορολογική κλίμακα που θα ενσωματώνει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τους θεσμούς και την ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για τις αλλαγές στην φορολογία των φυσικών προσώπων.

Στην παρούσα φάση οι συζητήσεις εστιάζουν στο εάν η νέα κλίμακα θα ισχύσει για εισοδήματα από όλες τις πηγές ή όχι, κάτι που δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς δεν έχει υπάρξει συναίνεση για το τι θα γίνει με τα εισοδήματα από μισθώματα. Μεγαλύτερη ωστόσο πρόοδος έχει υπάρξει στη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας στην οποία ενσωματώνεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Σήμερα η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς προβλέπει συντελεστές 0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 1,4% για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.

Σχηματικά στη σημερινή κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής είναι 42%. Εάν σε αυτόν προστεθεί ο ανώτατος συντελεστής εισφοράς αλληλεγγύης 8%, τότε στη νέα κλίμακα ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης θα ανέλθει στο 50%.

Βέβαια σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 42% εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύη 8% σε εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω. Το ύψος των εισοδημάτων επί των οποίων θα εφαρμόζεται ο ανώτατος συντελεστής 50% δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές ανάγκες που θα αναδείξει η τρέχουσα αξιολόγηση των θεσμών.

Εάν οι δημοσιονομικές ανάγκες είναι μεγάλες ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής του 50% θα μπορούσε να ισχύσει για εισοδήματα από 50.000 ευρώ και άνω. Στην ίδια περίπτωση ο κατώτατος συντελεστής δεν θα εκκινεί από το 8% που έχει εξετάσει η κυβέρνηση, αλλά από το 15%. Πάντως, το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί στα σημερινά επίπεδα των 9.550 ευρώ και θα κτίζεται αποκλειστικά με δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το εάν στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα αθροιστεί και το εισόδημα από ενοίκια. Εφέτος από τα εισοδήματα από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2015 αναζητούνται πρόσθετα έσοδα 142,2 εκατ. ευρώ. Εάν τελικά τα σχετικά εισοδήματα δεν ενσωματωθούν στη φορολογική κλίμακα και συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει η προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα αυτά.

Η ΠΟΜΙΔΑ πάντως αντιδρά στα σχέδια αυτά και ειδικά στις αιτιάσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών ότι είναι άδικο η μισθωτή εργασία να φορολογείται με ανώτατο συντελεστή 42% και τα μισθώματα μόνον με 33%. Στη βάση αυτή η Ομοσπονδία έχει καλέσει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει στο ίδιο ποσοστό τη φορολογία των μισθωμάτων, αναγνωρίζοντας ωστόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, αλλά και έκπτωση φόρου από τις δαπάνες ασφάλισης, συντήρησης- επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ