ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Λεπτή άσκηση η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ντομπρόβσκις: Λεπτή άσκηση η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα
AP / Virginia Mayo

Ξεκάθαρα μηνύματα για το πώς περιμένουν οι Θεσμοί να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων στέλνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις μέσω συνέντευξής του στα Νέα από τη νέα διευρυμένη θέση του ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ντομπρόβσκις, ο κύριος υπεύθυνος της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εκμεταλλευτεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων για να μειώσει το χρέος, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει, να αντισταθεί σε πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση, ενώ υπογραμμίζει τον κίνδυνο έλλειψης καλών έργων ώριμων για επενδύσεις, προειδοποίηση που ενέχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κυβέρνηση ζητά την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις.

Όσον αφορά στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανοίγει συγκρατημένα παράθυρο αισιοδοξίας, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «λεπτή άσκηση» δεδομένου του υψηλού χρέους που έχει η Ελλάδα.

«Γνωρίζω ότι η Ελλάδα επιδιώκει να θέσει ζήτημα ενδεχόμενης μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος αρχής γενομένης από το 2021. Ωστόσο, αυτό είναι ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσουν οι πιστωτές. Δεδομένου του υψηλού χρέους που έχει η Ελλάδα, μπορώ να πω ότι πρόκειται για λεπτή άσκηση η επαναξιολόγηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς να τεθεί θέμα βιωσιμότητας του χρέους», σημείωσε.

Για τα κόκκινα δάνεια υποστηρίζει ότι ο «Ηρακλής» δεν αρκεί από μόνος του και «δείχνει» προς την κατεύθυνση που αναμένει να κινηθεί ένα αποτελεσματικό ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας με την κατάλληλη επιβολή εγγυήσεων.

Τέλος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής μιλά ακόμη για τις προτεραιότητές του την επόμενη πενταετία και τονίζει ότι προτεραιότητά του θα είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα νιώσουν την οικονομική ανάπτυξη στην τσέπη τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ