ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες - Ποιους αφορούν

Έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες - Ποιους αφορούν
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ντόμινο φορολογικών επιβαρύνσεων φέρνει η επερχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών η οποία τίθεται σε ισχύ από το 2020.

 

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν», οι νέες αντικειμενικές αξίες και η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα 3.000 περιοχών πρόκειται να φέρουν «τσουνάμι» γονικών παροχών και δωρεών, καθώς θα φέρουν κατά μέσο όρο αύξηση 20% στις τιμές των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων, ενώ θα υπάρξουν και έμμεσες αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, τεκμήρια και ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικότερα, το κύμα των επιβαρύνσεων από την αύξηση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές έχει ως εξής:
-Τεκμήρια: Η αύξηση της αντικειμενικής συνεπάγεται αυτόματα μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο κιόλας τετραγωνικό μέτρο, καθώς όσο αυξάνεται η αντικειμενική, τόσο αυξάνει και το τεκμήριο της ιδιοκατοίκησης.

-Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται να επιφέρει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που υπολογίζεται βάσει αντικειμενικών τιμών (τιμή ζώνης).

-ΕΝΦΙΑ: Χιλιάδες εκτιμάται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ το 2020, παρά την εξαγγελθείσα μεσοσταθμική μείωση.

-Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Μεγαλύτερα φέτος τα βάρη για τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αλλά και γι αυτούς που πατάνε πάνω στην κόκκινη γραμμή του σημερινού αφορολόγητου των 250.000 ευρώ και αναμένεται με τις νέες αυξήσεις να το ξεπεράσουν.

-Πρώτη κατοικία: Η αύξηση της αξίας θα οδηγήσει χιλιάδες υποψηφίους ιδιοκτήτες σε φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας, καθώς η απαλλαγή ισχύει βάσει αξίας και όχι επιφανειακά.

-Έξοδα μεταβίβασης: περιλαμβάνουν συμβολαιογράφους, δικηγορικά, κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακείο κλπ.

-Γονικές παροχές, άδειες, κληρονομιές: Αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή, οι επιβαρύνσεις θεωρούνται δεδομένες

-Αγορά–ενοικίαση: οι νέες αξίες αναμένεται να ασκήσουν αυξητικές πιέσεις στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ