ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε μεγάλες παρεμβάσεις που φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Οι πέντε μεγάλες παρεμβάσεις που φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Pixabay

Η εγκαθίδρυση ενός νέου, δίκαιου και ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος που θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλους τους εργαζομένους, η αύξηση της συνολικής απασχόλησης με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας και η εμπέδωση μιας προνοιακής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται πλήρως στα προβλήματα και στις ανησυχίες της ελληνικής οικογένειας, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το 2020.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του στο Βήμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό, αλλά και δυο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η πρώτη αφορά στην αναβάθμιση και ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ 1 σε ΕΡΓΑΝΗ 2 και η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά στη δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, ενός πρωτοποριακού μηχανισμού επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών, για πρώτη φορά στη χώρα μας, με την παροχή εκ μέρους της πολιτείας ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων κινήτρων.

«Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης οι διορθωτικές παρεμβάσεις μας έχουν διπλό στόχο. Από τη μία ευθυγραμμιζόμαστε με τις συνταγματικές επιταγές στα ζητήματα των κύριων και επικουρικών συντάξεων και από την άλλη δημιουργούμε το πιο απλό, ελκυστικό και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα που είχε ποτέ η χώρα, το οποίο βρίσκει απολύτως ευνοημένους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.

Κατά τον ίδιο οι βασικές παρεμβάσεις θα είναι οι εξής πέντε:

- Θα ενισχυθεί ο βαθμός ανταποδοτικότητας, προσαρμόζοντας αναλόγως τα ποσοστά αναπλήρωσης στους ασφαλισμένους με πολλά χρόνια ασφάλισης.
- Για τους αυτοαπασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, θα δημιουργηθεί ένα νέο, καινοτόμο και ανταποδοτικό σύστημα ελεύθερης και ευέλικτης επιλογής ασφαλιστικών εισφορών.
- Για τους μισθωτούς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις.
- Για την επικουρική ασφάλιση, θα αυξηθεί το ύψος των επικουρικών συντάξεων (από τα 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής), ενώ θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης που πρώτοι καθιερώσαμε ήδη από το 2014.
- Σε οργανωτικό επίπεδο, θα προχωρήσει η διοικητική οργανωτική ενοποίηση όλων τον ασφαλιστικών φορέων κάτω από τον νέο Ψηφιακό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ