ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικός ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Μηδενικός ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
INTIME

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 και για τρία χρόνια δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1.1.2006 και μετά.

Αν και το μέτρο θα ενισχύσει την κτηματαγορά αλλά και την αντιπαροχή για την ανέγερση οικημάτων, ωστόσο μεσοπρόθεσμα θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα δημόσια οικονομικά, όσο και στην «ισορροπία» της κτηματαγοράς.

Τα θετικά

Στα θετικά της τριετούς απαλλαγής των μεταβιβάσεων νεόδμητων ακινήτων από τον ΦΠΑ, συγκαταλέγονται η αναθέρμανση της κτηματαγοράς και των οικοδομικών εργασιών (π.χ. ολοκλήρωση χιλιάδων ημιτελών κτισμάτων κ.λπ.) που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ, σε άνοδο των αξιών των ακινήτων, στην ανάκτηση της αξίας των περιουσιών των ιδιοκτητών, αλλά και στην εξυγίανση των τραπεζών, μέσω της υψηλότερης αποτίμησης των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Όπως προαναφέρθηκε , το μέτρο θα ενισχύσει όχι μόνο την κτηματαγορά, αλλά και την αντιπαροχή οικημάτων, καθώς θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι οικοπεδούχοι για τα διαμερίσματα που λαμβάνουν. Η δε αναδρομική ισχύ του μέτρου θα ξεμπλοκάρει πολλούς μικρούς, αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες, του κλάδου της κτηματαγοράς με την πώληση των παλαιών ακινήτων να χρηματοδοτεί τις νέες οικοδομές και να αναθερμαίνει έτσι πρόσθετα την οικοδομική δραστηριότητα.

Τα αρνητικά

Τα αρνητικά της τριετούς απαλλαγής των μεταβιβάσεων νεόδμητων ακινήτων από τον ΦΠΑ δεν είναι λίγα. Αφενός οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι κάτοχοι ακινήτων με άδειες προ του 2006 που δεν έχουν πουληθεί, καθώς χάνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαν έναντι των νεότερων. Αφετέρου με τον τρόπο που θεσπίσθηκε η αλλαγή από το ΦΠΑ ουσιαστικά δημιουργεί ένα σημαντικό κίνητρο φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, γεγονός που και θα μειώσει τα συναφή φορολογικά έσοδα, αλλά και θα ωθήσει την αγορά προς το «μαύρο χρήμα».

Δεν πρέπει να λησμονείται πως η επιβολή ΦΠΑ 24% στις νεόδμητες οικοδομές έγινε σε μια προσπάθεια να συλληφθεί μέρος της φοροδιαφυγής που υπήρχε στην οικοδομή, η οποία έτρεχε ανεξέλεγκτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι διεθνείς, αλλά και οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές στην αγορά ακινήτων με το μέτρο αυτό βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των ιδιωτών κατασκευαστών, καθώς ούτε μπορούν να βασιστούν σε μια τριετή αναστολή στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους, αλλά ούτε είναι ανταγωνιστικοί καθώς δεν διαθέτουν την ευελιξία να πληρώνουν χωρίς ΦΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ