ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μείωση των εργοδοτικών εισφορών
ΙΝΤΙΜΕ

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών είναι από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2020.

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) από το 20% στο 5% σε ορίζοντα 4ετίας (2020-2023) βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει ήδη στα χέρια του εκτιμήσεις σε σχέση µε τις συνέπειες μιας τέτοιας σταδιακής προσαρμογής (π.χ. μείωσης 1,25% ανά έτος) των κρατήσεων κύριας ασφάλισης, τόσο στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και του κράτους, όσο και στο επίπεδο των μελλοντικών συντάξεων.

Το δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ο επιχειρηματικός κόσμος προτιμά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες φθάνουν ακόμα και το 40,5% επί του μισθού

Το μέτρο είναι επωφελές ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς μειώνονται σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές και αυξάνονται σημαντικά τα κέρδη της επιχείρησης.

Πάντως, μια τέτοια παρέμβαση θα οδηγούσε στη δημιουργία χρηματοδοτικών κενών στον ΕΦΚΑ, καθώς άμεσα θα μειώνονταν τα έσοδά του, πριν ανακάμψουν, π.χ. λόγω της αύξησης της απασχόλησης (με κίνητρο τις μειωµένες εισφορές).

Για τα κενά αυτά, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να βρεθεί δημοσιονοµικός χώρος για να καλυφθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ