ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις 4 εβδομάδων για ασφαλιστικό, φορολογικό και Μεσοπρόθεσμο

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις 4 εβδομάδων για ασφαλιστικό, φορολογικό και Μεσοπρόθεσμο
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση δύναται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου εξέφρασε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM), στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στην τετράωρη διαπραγματευτική διαδικασία δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης πως «σήμερα άνοιξε το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό», προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο βρίσκεται το νέο Μεσοπρόθεσμο, καθώς και η εξοικονόμηση που θα προέλθει από το ασφαλιστικό τα έτη 2016, 2017 και 2018.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής κυβέρνηση και θεσμοί θα έχουν καταλήξει στις βασικές αρχές, όπως χαρακτηριστικά είπε, της αξιολόγησης, δηλαδή στο περιεχόμενο των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά έως τις αρχές Μαρτίου.

«Οι θεσμοί δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους. Απλά είπαν πως οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν (the numbers must add up)», δήλωσε το εν λόγω στέλεχος, ενώ συμπλήρωσε πως «όπως έχει πολλάκις τονιστεί, το ΔΝΤ θα βάλει πρόσθετες αξιώσεις σε σχέση με τους λοιπούς θεσμούς».

Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι οι θεσμοί θα έχουν αύριο Τρίτη στα χέρια τους τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο φορολογικό, οι οποίες περιλαμβάνουν τις παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα. Ερωτηθείς για το πότε θα ψηφιστεί το νέο φορολογικό, απάντησε ως εξής «Φαντάζομαι ότι το φορολογικό θα πάει πακέτο με τις άλλες παρεμβάσεις».

Η δήλωση αυτή διαφέρει με όσα έχει επανειλημμένα αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ήτοι ότι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος δεν αποτελούν μέρος της τρέχουσας αξιολόγησης, πλέον ανατρέπονται μετά τη συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM έχουν λάβει από την κυβέρνηση τρία paper για τη διευθέτηση των υπερήμερων δανείων μεγάλων οφειλετών και την πώληση κόκκινων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Άλλωστε από πηγή του υπουργείου Οικονομίας έγινε γνωστό πως αν δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τους θεσμούς ως τις 15 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης κόκκινων δανείων που ισχύει τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μετά τη σύσκεψη κατέστη γνωστό πως οι επικεφαλής των θεσμών θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι και την Παρασκευή. Στη συνέχεια θα αποχωρήσουν για να επιστρέψουν στην Αθήνα τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου- μετά και τη διεξαγωγή του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου- και θα καθίσουν για δύο εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Αύριο οι θεσμοί θα έχουν στις 11 το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για τις συντάξεις και στις 7 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον Γιώργο Σταθάκη για το ζήτημα της πώλησης κόκκινων δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ