ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτικά «τοξικές» οι επερχόμενες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος

Πολιτικά «τοξικές» οι επερχόμενες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτικά «τοξικές» είναι οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος που ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση και οι οποίες θα κατατεθούν σήμερα προς διαβούλευση στα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ESM.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ήταν χθες σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρεφερ και Νίκολα Τζιαμαριόλι ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε πως οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ειδικά οι παρεμβάσεις στη φορολόγηση των αγροτών δεν θα ενταχθούν στην τρέχουσα αξιολόγηση, καθώς αυτό δεν είναι ρεαλιστικό από πολιτικής άποψης.

Όπως εξηγούσε, το υφιστάμενο πολιτικό κόστος λόγω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι ήδη μεγάλο και οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στους φόρους θα καθιστούσαν δυσχερέστερη την κατάσταση.

Δεν πέρασε ούτε 1 ώρα από τη σχετική τοποθέτηση και πολιτικός προϊστάμενος του εν λόγω στελέχους εξερχόμενος της σύσκεψης αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα Τρίτη το πρωί στους θεσμούς τα σχέδια αναδιαμόρφωσης του φορολογικού.

«Μέχρι αύριο το πρωί θα το έχουν», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας πως φορολογικό και ασφαλιστικό θα οδεύσουν μαζί προς ψήφιση στη Βουλή. Ερωτηθείς μάλιστα για τις αναφορές ότι το φορολογικό δεν είναι μέρος της τρέχουσας αξιολόγησης το ανώτατο στέλεχος επεσήμανε τα εξής: «Ένα κομμάτι είναι. Στον προϋπολογισμό για το πώς θα κλείσουμε, έχει και κομμάτι από το φορολογικό».

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή στην οποία κατά τους ίδιους τους συμμετέχοντες εξετάσθηκε αποκλειστικά το θέμα της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει με τον προϋπολογισμό 2016 την υποχρέωση από τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των φυσικών προσώπων να διασφαλίσει πρόσθετα έσοδα 150 εκατ. ευρώ. Έσοδα 377 εκατ. ευρώ αναμένονται από την αναμόρφωση των συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Έσοδα 142 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί από την αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα από ενοίκια. Τέλος, έσοδα 32 εκατ. ευρώ προβλέπονται από τις αυξήσεις συντελεστών στη φορολόγηση των αγροτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ