ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 σκαρφάλωσε ο χρυσός

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 σκαρφάλωσε ο χρυσός
Pixabay

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του χρυσού λόγω της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου πλησίασαν τα 1.588 δολάρια η ουγγιά μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι καταργεί όλα τα όρια στον εμπλουτισμό ουρανίου. Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν επίσης και οι τιμές του παλλαδίου που έφτασαν στα επίπεδα - ρεκόρ των 2.030 δολαρίων η ουγγιά.

Το παλλάδιο όπως και ο χρυσός ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία εδώ και δύο εβδομάδες. Οι τιμές του ασημιού φτάνουν τα 18,5 δολάρια η ουγγιά.

Πρέπει να σημειωθεί πως σημαντική στήριξη στη διεθνή αγορά χρυσού παρέχουν και οι Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν το 2019 δέκα χρόνια διαρκών τοποθετήσεων σε χρυσό – τη μακρότερη χρονική περίοδο μετά την κατάργηση του κανόνα χρυσού.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν και το 2020 τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό λόγω της υψηλής ρευστότητας που έχουν, της αύξησης των ισολογισμών τους, των υποχρεώσεων και των προσαρμογών που απορρέουν από τους κανόνες της Βασιλείας αλλά και της ευρύτερης τάσης για απο-δολαριοποίηση των τραπεζικών διαθεσίμων.

Είναι ενδεικτικό πως η Citi προβλέπει ενίσχυση της αγοράς χρυσού μεσοπρόθεσμα και για τους επόμενους 12 με 18 μήνες θεωρεί ότι η τιμή του μετάλλου θα φθάσει έως τα 1.675 δολάρια η ουγγιά, ακόμα και αν η Fed αναστείλει τις αγορές χρυσού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ