ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανάπτυξη κοντά στο 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020 βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προς το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ιδρύματος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως το 2019 ήταν μια χρονιά θετικών εξελίξεων και για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, υπογραμμίζοντας πως η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η αύξηση των επενδύσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων δημιουργούν θετικές προοπτικές, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι, παρά τους αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης λίγο πάνω από 2% το 2019 και γύρω στο 2,5% το 2020. Εκτιμά, επίσης, ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ίδιος σημείωσε πως στον τραπεζικό τομέα βελτιώθηκε η κερδοφορία των τραπεζών, ενώ και η κεφαλαιακή τους επάρκεια παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Θετική εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής” (...) Πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό θα διαδραματίσει, επίσης, η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και την πτώχευση», σημείωσε.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα, παρά τις ενίοτε σοβαρές αστοχίες και οπισθοδρομήσεις στην οικονομική πολιτική της προηγούμενης δεκαετίας, αφού επιβίωσε από μια οξεία και μακρά οικονομική κρίση για άλλη μία φορά στην ιστορία της έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να επιτύχει ταχεία πραγματική σύγκλιση.

«Η αισιοδοξία μου για την πορεία της χώρας δεν εδράζεται μόνο σε τεχνοκρατικά επιχειρήματα, όπως είναι η εξάλειψη των “δίδυμων” ελλειμμάτων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, αλλά και σε επιχειρήματα που ερείδονται στην ιστορία και στην πολιτική οικονομία», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Καταλήγοντας τόνισε πως το υψηλό επίπεδο, η εργατικότητα, η αφοσίωση και η συνέπειά των εργαζομένων στην ΤτΕ αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για τη συνέχιση της επιτυχημένης λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ