ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φέσια» 93 εκατ. ευρώ αποπλήρωσαν τα νοσοκομεία το Νοέμβριο

«Φέσια» 93 εκατ. ευρώ αποπλήρωσαν τα νοσοκομεία το Νοέμβριο
PIXABAY

Ληξιπρόθεσμα χρέη 93 εκατ. ευρώ αποπλήρωσαν τα νοσοκομεία προς προμηθευτές τους μέσα στο Νοέμβριο με αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες. 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ανήλθαν το Νοέμβριο στα 1,478 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα οι επιστροφές φόρων περιορίστηκαν στα 780 εκατ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα είχαν διαμορφωθεί σε 1,625 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα οι επιστροφές φόρων περιορίστηκαν στα 828 εκατ. ευρώ από 873,9 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Νοέμβριο οι πληρωμές των φορέων της γενικής κυβέρνησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, ήταν υποτονικές με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τα οποία μείωσαν τις οφειλέτες τους στα 354 εκατ. ευρώ, από 447 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Να σημειωθεί πως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά ήδη στην παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Συνόψεων του Μητρώου Δεσμεύσεων, των Εκθέσεων Ληξιπρόθεσμων Οφειλών και του Κύριου Δείκτη Επιδόσεων Πληρωμών των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης», μέσω του οποίου ψηφιοποιείται πλήρως η διαδικασία υποβολής των στοιχείων που αποδεικνύουν ποια είναι η οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα της γενικής κυβέρνησης, πόσες και ποιες απλήρωτες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει, όπως επίσης και τον χρόνο καθυστέρησης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ