ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογία, ασφαλιστικό και δημόσια διοίκηση στο επίκεντρο των σημερινών διαπραγματεύσεων

Φορολογία, ασφαλιστικό και δημόσια διοίκηση στο επίκεντρο των σημερινών διαπραγματεύσεων

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η αξιολόγηση στο Δημόσιο, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το ασφαλιστικό θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων των Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρεφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) με κυβερνητικά στελέχη.

Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν στη διάθεση τους 48ώρες προκειμένου να καταλήξουν και να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές της αξιολόγησης και στα μέτρα που θα πρέπει να προωθήσει προς ψήφιση η ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες.

Ο πρώτος γύρος συναντήσεων εκκινεί στις 9 το πρωί οπότε έχει προγραμματισθεί συνάντηση των θεσμών με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής αναμένεται να βρεθεί η πλήρης ανεξαρτητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και το στρατηγικό σχέδιο της ΓΓΔΕ για το 2016. Οι θεσμοί επιθυμούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Οργανισμού Εσόδων, ο οποίος θα είναι συνεπής με τους εισπρακτικούς στόχους που τίθενται και θα λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

Στις 10.30 τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα έχουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη για το θέμα της αξιολόγησης και ειδικά του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών. Οι θεσμοί έχουν κάποιες επιφυλάξεις για τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και για τα προτεινόμενα συστήματα μοριοδότησης, κάτι που αναμένεται να συζητήσουν με τον κ. Βερναδάκη.

Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνάντηση για τα δημοσιονομικά με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στην οποία θα εξετασθούν το βασικό σενάριο για το 2016 και το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016-2019 που θα πρέπει να καλυφθεί με δράσεις που θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Για τις 2.30 το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί σύσκεψη για θέματα φορολογίας εισοδήματος στην οποία θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρυφώνας Αλεξιάδης και στην οποία θα εξετασθούν οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με την καθιέρωση ενιαίας κλίμακας με ανώτατο συντελεστή 50%. Οι εν λόγω αλλαγές αναμένεται να αποφέρουν 380 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για τις 4.30 το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς για τις συντάξεις. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση των εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους κατά 1,5% και επιβολή εισφορών στους ελευθέρους επαγγελματίες προκειμένου να εξοικονομηθούν 660 εκατ. ευρώ και να αποφευχθεί η μείωση τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ