ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμία αλλαγή στις εισφορές για τα μέλη των ΙΚΕ με το νέο ασφαλιστικό

Καμία αλλαγή στις εισφορές για τα μέλη των ΙΚΕ με το νέο ασφαλιστικό
ΙΝΤΙΜΕ

Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα δοθεί άμεσα σε διαβούλευση θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται από τον βραχνά των ασφαλιστικών εισφορών τα μέλη των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται η διάταξη –όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί– σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους εταίρους και όχι μόνο στον διαχειριστή των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).

Τονίζεται ότι ο ΕΦΚΑ έχει διαπιστώσει πως δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες για να αποφύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών έκλειναν τις εταιρείες τους μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/16, προκειμένου να ανοίξουν ΙΚΕ, στις οποίες εισφορές καταβάλλει μόνο ο διαχειριστής.

Από τον Μάιο του 2016, λόγω των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών, πολλοί επιχειρηματίες αναζητώντας μικρότερο λειτουργικό κόστος έκλεισαν τις εταιρικές δομές που είχαν, όπως ατομικές (μπλοκάκι), ΕΠΕ, ΕΕ και ΟΕ, ανοίγοντας ΙΚΕ.

Ο αριθμός των ΙΚΕ στη χώρα έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ από 4.419 το 2016 αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40.400 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες με τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η έκρηξη στη δημιουργία ΙΚΕ οφείλεται στις μικρότερες ασφαλιστικές αλλά και φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν συγκριτικά με τους άλλους τύπους εταιρειών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ