ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα οι θεσμοί, επί τάπητος πλειστηριασμοί και νέο πτωχευτικό

Στην Αθήνα οι θεσμοί, επί τάπητος πλειστηριασμοί και νέο πτωχευτικό
AP Photo/Dimitri Messinis

Στην Αθήνα καταφθάνουν την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, οι επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχίστηκε η αλληλογραφία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά, πραγματοποιώντας επαφές με στελέχη των υπουργείων που εμπλέκονται στην αξιολόγηση

Ένα από τα προαπαιτούμενα, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών είναι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει την κατάρτιση του σχεδίου που θα είναι έτοιμο το Μάιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 7.000 περιοχές που βρίσκονται σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος θα ενταχθούν σε πρώτη φάση 3.000-3.500 περιοχές που βρίσκονται κυρίως σε νησιά και τουριστικές περιοχές.

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το Κτηματολόγιο, τους δήμους, τα μεσιτικά γραφεία, τους λογιστές και τους συμβολαιογράφους δείχνουν τις στρεβλώσεις που επικρατούν στην αγορά των συγκεκριμένων περιοχών.

Σε περιοχές που βρίσκονται σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Πόρτο Χέλι οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τη φορολόγηση των ακινήτων απέχουν έτη φωτός από τις εμπορικές, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Αντίθετα, σε πολλούς οικισμούς της χώρας οι αξίες με βάση της οποίες υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι υψηλότερες, ακόμα και διπλάσιες, σε σχέση με το πραγματικό τίμημα αγοράς του ακινήτου.

Πατάνε γκάζι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Παράλληλα οι θεσμοί θα θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το παρόν πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου και στο υπουργείο Οικονομικών ήδη επεξεργάζονται το διάδοχο σχήμα. Σε ό,τι αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι θεσμοί πιέζουν να εντατικοποιηθούν.

Πάντως τον τρέχον μήνα οι πλειστηριασμοί θα ανεβάσουν στροφές, καθώς έχει προγραμματισθεί να γίνουν 1.487, με εκποιούμενα 1.573 ακίνητα – διαμερίσματα, γραφεία, οικόπεδα και μηχανοστάσια. Λόγω της απεργίας που κήρυξαν οι συμβολαιογράφοι μέχρι τις 26 Ιανουαρίου και των ενστάσεων και προσφυγών πολλοί από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα αναβληθούν.

Οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν από τον Μάιο, όταν θα πάψουν να ισχύουν οι διατάξεις για την προστασία Σύμφωνα με στοιχεία της Axia Research, για το 2020 έχουν προγραμματιστεί μέχρι τώρα 4.238.

Η προοπτική κατάργησης στα τέλη Απριλίου του ευνοϊκού καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις στη διαδικασία στις οποίες προχώρησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία έως τις 10 Ιανουαρίου είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι οφειλέτες και 39.689 εξ αυτών είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, συναινώντας στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει διαμηνύσει ότι η παράταση του ισχύοντος πλαισίου έως τις 30 Απριλίου είναι η τελευταία, ενώ σαφής ήταν και η «προειδοποίηση» του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδης πως από 30 Απριλίου, δεν προστατεύεται καμία α’ κατοικία.

Νέο πτωχευτικό

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, με βάσει το αμερικανικό μοντέλο. Η πρόθεση είναι να το νέο σχέδιο να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου, οπότε εκπνέει η παράταση που δόθηκε στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το σχέδιο βασίζεται σε Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων και θα προβλέπει την πτώχευση και των νοικοκυριών.

Το νέο πλαίσιο θα έχει μόνιμο και ολιστικό χαρακτήρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε τα φυσικά πρόσωπα να κάνουν μια νέα αρχή, ωστόσο θα είναι αυστηρότερο από τις ρυθμίσεις που ισχύουν.

Στόχος είναι, το ιδιωτικό χρέος που σήμερα ρυθμίζεται μέσω διαφορετικών ρυθμίσεων (π.χ. πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για χρέη προς την εφορία, ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, εξωδικαστικός μηχανισμός, νόμος Κατσέλη, κρατική επιδότηση της δόσης κόκκινων στεγαστικών δανείων κ.λπ.), να ρυθμίζεται από έναν και μόνο νόμο που θα δίνει άμεση λύση στην υπερχρέωση με δεύτερη ευκαιρία για εξυγίανση ή με πτώχευση και θα αποκλείει την είσοδο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ