ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Una faccia, una razza» τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα

«Una faccia, una razza» τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Andres Kudacki

Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, αλλά και η μεγάλη μεταβλητότητα για τις προοπτικές της Ιταλίας, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων των δύο χωρών σε παρεμφερή επίπεδα.

Για να κυριολεκτούμε, στην πενταετία η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία, αλλά στην δεκαετία, τα ιταλικά ομόλογα έχουν ελάχιστα χαμηλότερη απόδοση από τα ελληνικά.

Την Τετάρτη η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,390%, ενώ η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 1,370%. Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,487%, ενώ η απόδοση του ιταλικού πενταετούς ομολόγου ήταν στο 0,555%.

Οι αποδόσεις αυτές δείχνουν πως οι επενδυτές θεωρούν την ελληνική οικονομία πιο ασφαλή σε ορίζοντα πενταετίας από ότι την ιταλική οικονομία, ενώ σε δεκαετή ορίζοντα αποτιμούν τον κίνδυνο χώρας στα ίδια επίπεδα.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι πως η Ιταλία θα χρειαστεί εφέτος να δανειστεί περίπου 200 δισ. ευρώ από τις αγορές για να εξυπηρετήσει το 2,3 τρισ. ευρώ χρέος της, ενώ η Ελλάδα θα δανειστεί 4-8 δισ. ευρώ, και αποκλειστικά για λόγους διατήρησης της επαφής με τις αγορές, ήτοι χωρίς να έχει ανάγκη αναχρηματοδότησης ομολόγων, καθώς διατηρεί ένα τεράστιο ταμιακό μαξιλάρι ύψους 32 δισ. ευρώ.

Αν και το κόστος δανεισμού της χώρας μας να έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, το ερώτημα πότε θα έρθει η πολυπόθητη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα παραμένει. Ένα πρώτο βήμα πιθανότατα να γίνει στις 24 Ιανουαρίου, όταν και ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την ελληνική οικονομία. Στο καλό σενάριο ο Fitch θα μας αναβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, στο δε λιγότερο θετικό σενάριο θα μεταβάλει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ