ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

#EUmemes: Μία εναλλακτική και πρωτότυπη σειρά για τις πολιτικές και τα προγράμματα της Ε.Ε.

#EUmemes: Μία εναλλακτική και πρωτότυπη σειρά για τις πολιτικές και τα προγράμματα της Ε.Ε.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα παρουσιάζει τα #EUmemes, μία εναλλακτική και πρωτότυπή σειρά στο YouTube για τις πολιτικές και τα προγράμματα της Ε.Ε. που μιλάει στη γλώσσα των νέων Ευρωπαίων πολιτών.

 

Στο επεισόδιο #EUΜemes που σας παρουσιάζουμε το θέμα είναι:

Επενδύσεις …. ή αλλιώς #InvestEU

Μοιράζεσαι με τους φίλους σου τη σκέψη να επενδύσεις και σε ρωτάνε αν θα αγοράσεις μετοχές; Τους λες ότι θα επενδύσεις στις ιδέες σου και σε κοιτάνε με απορία επειδή δεν έχεις το απαραίτητο κεφάλαιο; Τους απαντάς χαρούμενος ότι θα απευθυνθείς στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «InvestEU» και σου απαντάνε αν είναι κάτι που τρώγεται;

Tότε, προκάλεσε τους να γκουγκλάρουν #InvestEU» για να ανακαλύψουν πως η ΕΕ σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις πράξη τα επιχειρηματικά σου σχέδια.

Το πρόγραμμα «InvestEu» πρόκειται να διαθέσει πάνω από 650 δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι το 2027, να τονώσει ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις στην Ευρώπη, να συμβάλλει στην προώθηση της καινοτομίας και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και να δημιουργήσει νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Παρόλο που οι επενδυτικές συνθήκες στην ΕΕ έχουν βελτιωθεί κατά πολύ υπάρχει ακόμη ένα υπολογίσιμο επενδυτικό χάσμα στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα #InvestEU παρέχει εγγυήσεις που ενεργοποιούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, παρέχει τεχνική υποστήριξη σε επενδυτικά σχέδια που αναζητούν χρηματοδότηση και δημιουργεί μία πανευρωπαϊκή, εύχρηστη βάση δεδομένων που διαλαμβάνει και «διασυνδέει» έργα με πιθανούς επενδυτές.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα ελληνικής μικρής επιχείρησης που βρήκε χρηματοδότηση μέσω του #InvestEU είναι η «AGROKNOW», η οποία συγκεντρώνει, διαχειρίζεται και οργανώνει δεδομένα που μπορούν να βελτιστοποιήσουν την γεωργική παραγωγή παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις «έξυπνης γεωργίας» και «γεωργίας ακριβείας» σε αγρότες.

Ένα ακόμα έργο χρηματοδότηση που έλαβε χρηματοδότηση μέσω του #InvestEU, είναι ο υβριδικός σταθμός παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας που εγκατέστησε ο Δήμος Τήλου για να βελτιώσει τον τρόπο που παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο νησί.

Το «InvestEU» θα υποστηρίξει τέσσερις διαφορετικούς επενδυτικούς τομείς, δίνοντας έμφαση εκεί όπου η Ε.Ε. μπορεί να εγγυηθεί μέσω του προϋπολογισμού της την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Πιο συγκεκριμένα, το επενδυτικό κουαρτέτο αφορά τις βιώσιμες υποδομές, τον τομέα της έρευνας, καινοτομίας και ψηφιοποίησης, τις μικρές επιχειρήσεις και τις επενδύσεις σε κοινωνικές δομές και ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, σε όποια από τις τέσσερις κατηγορίες ανήκει η ιδέα σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πιστέψεις στον εαυτό σου και να καταθέσεις την αίτησή σου το πρόγραμμα «InvestEU». Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστή στις αξίες της, συνεχίζει με πάθος και μεθοδικότητα να επενδύει και να αγκαλιάζει φρέσκες ιδέες.

Μπορείτε να δείτε όλα τα επεισόδια #EUΜemes εδώ