ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το βλέμμα σε Eurogroup και πέμπτη αξιολόγηση η κυβέρνηση

Με το βλέμμα σε Eurogroup και πέμπτη αξιολόγηση η κυβέρνηση
EPA

Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο σημερινό Eurogroup, θα έχει σήμερα και αύριο κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ξένους αξιωματούχους τους τρεις μεγάλους διαπραγματευτικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για το 2020 που θα απελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Ο πρώτος στόχος συνδέεται με την αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFAs και SMPs από την εξυπηρέτηση του χρέους στη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Ο δεύτερος συναρτάται με τη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ. Η τρίτη πτυχή της διαπραγμάτευσης αφορά την καθιέρωση ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει να μεταφέρονται τα όποια υπερπλεονάσματα από χρόνο σε χρόνο.

Οι αποφάσεις του Eurogroup και για τους τρεις στόχους της Αθήνας μπορεί ακόμη να αργούν, αλλά οι συζητήσεις στο παρασκήνιο εντείνονται, με την εφημερίδα «Τα Νέα» να αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά ετοιμάζει τα διαπραγματευτικά της όπλα, όπως η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντήσει στην Αθήνα τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η ατζέντα της αξιολόγησης περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων, αν και δεν συνδέεται με εκταμίευση από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).

Στο επίκεντρο της προσοχής των στελεχών των θεσμών αναμένεται να βρεθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα εξηγήσουν πώς εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τις ελαφρύνσεις αυτές. Ειδικά για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% «κλειδί» θα αποτελέσει η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και την ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα της Εφορίας.

Οι θεσμοί περιμένουν επίσης να δουν το σχέδιο «Ηρακλής» να εφαρμόζεται αποτελεσματικά και να οδηγεί σε δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ζητούμενο για τους ευρωπαίους τεχνοκράτες είναι και η διαμόρφωση του νέου, ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας της 1ης κατοικίας στις 30 Απριλίου.

Ακόμη, οι θεσμοί ζητούν ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ιδιωτικής πτώχευσης, κατ’ αντιστοιχία με όσα ισχύουν για τις επιχειρήσεις, και θα δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν υπό αυστηρά κριτήρια και να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Το πλαίσιο αυτό θα ενοποιεί τα διαφορετικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος, άλλες δύο μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που θα εξεταστούν από τους θεσμούς είναι η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2020 και ο έλεγχος της αναλογίας προσλήψεων στο Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ