ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών δρομολογεί η ΔΕΗ

Τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών δρομολογεί η ΔΕΗ
ΙΝΤΙΜΕ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την τιτλοποίηση δύο πακέτων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ από οφειλέτες της.

Η ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει στα τέλη Μαρτίου στην ολοκλήρωση της τιτλοποίησης σίγουρα του ενός εκ των δύο πακέτων απλήρωτων λογαριασμών. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της επιχείρησης σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά συνολικά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ αποσκοπώντας στην άντληση χρηματοδότησης ύψους 350 με 400 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις της δημόσιας εταιρείας θα παρασχεθούν ως εγγυήσεις σε επενδυτές ώστε με τη σειρά τους να της προσφέρουν ρευστότητα.

Σύντομα, αναφέρουν πηγές, η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας θα έχει ολοκληρώσει και τη σύσταση των δύο εταιρειών ειδικού σκοπού SPV, οι οποίες και είναι εκείνες που θα χρηματοδοτηθούν από τους επενδυτές. Τα δύο πακέτα που θα τιτλοποιηθούν αφορούν το πρώτο ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους έως 60 ημερών και το δεύτερο 90 ημερών και άνω. Διοργανωτές των εκδόσεων είναι η Deutsche Bank και η Finacity Corporation.

Πηγές της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρουν ότι για τις ληξιπρόθεσμες των 60 ημερών η ΔΕΗ είναι σε αποκλειστικές συνομιλίες με συγκεκριμένους επενδυτές, ενώ για εκείνες άνω των 90 ημερών απομένουν κάποια τεχνικά στοιχεία για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με επενδυτές. Η διαδικασία της τιτλοποίησης δεν επηρεάζει τους οφειλέτες. Αυτοί θα συνεχίζουν να έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ, δηλαδή τη δημόσια εταιρεία και όχι τα funds. Η δημόσια επιχείρηση θα είναι δηλαδή εκείνη που θα τα διεκδικεί και όχι οι επενδυτές.

Μάλιστα η επιχείρηση, προκειμένου να λάβει τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση με τους ευνοϊκότερους για εκείνη όρους, θα πρέπει σε χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί με τους επενδυτές να ανακτήσει μέρος των απαιτήσεών της. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι θα εντείνει το κυνήγι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Παράλληλα, η δημόσια εταιρεία τρέχει και το νέο πρόγραμμα διακανονισμών οφειλών το οποίο προβλέπει χαμηλότερα ποσοστά προκαταβολής. Στους πρώτους τρεις μήνες εφαρμογής του περί τους 110.000 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει απλήρωτους λογαριασμούς της τάξης των 155 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών νοικοκυριών κι επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Η τιτλοποίηση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα της δημόσιας εταιρείας και να βελτιώσει επίσης σημαντικά τα στοιχεία του ισολογισμού της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ